Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Creix la tensió a Sants en la segona nit de protestes pel desallotjament de Can Vies

L'excavadora que treballava en la demolició de Can Vies, en flames

Pau Rodríguez

Barcelona —

Per segon dia consecutiu els disturbis van prendre ahir el barri de Sants de Barcelona, aquest vegada amb molta més intensitat. Una nova manifestació de rebuig al desallotjament del CSA Can Vies va desembocar en altercats en diversos punts del barri, amb epicentre a la Plaça de Sants, a pocs metres del propi edifici fins ara okupat.

Centenars d'activistes i veïns del barri van participar en la concentració, que augmentava de tensió a mesura que es feia de nit. Un grup d'entre els manifestants va calar foc a la grua que havia derrocat hores abans l'edifici de Can Vies, fets que van precedir a la intervinció desenes d'unitats de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra.

Durant hores les furgonetes de la policia es llançaven sobre el gruix de manifestants a plaça de Sants, que automàticament es dispersaven. Després de les intervencions policials, els concentrats es replegaven en el mateix punt. Entre els manifestants hi havia grups de desenes de persones encaputxades aparentement organitzades, que després de cada actuació policial recomposaven les barricades i travessaven tanques a la carretera de Sants i carrerons adjacents.

També hi havia entre els concentrats, tanmateix, molts veïns de totes les edats en actitud pacífica però de clar rebuig a la presència policial al barri. “La policia fora del barri!”, cridava la majoria de la gent, que en diverses ocasions va aplaudir la retidada de la policia. Des de finestres i balcons s'escoltava el repicar de cassoles en senyal de repudi a la intervenció dels Mossos.

En alguns moments els concentrats més violents van arribar a carregar contra la pròpia policia, llançant-los pedres i altres objectes contundents com ampolles de vidre.

Al final l'operatiu s'ha saldat amb almenys 6 detinguts i diversos ferits. Alguns d'ells després de contundents càrregues dels Mossos, que ja passades les dotze de la nit han protagonitzat una dura actuació dins d'un portal particular en què s'havien refugiat diversos manifestants, segons TV3.

La situació s'ha estabilitzat passada la mitjanit, quan els agents antiavalots han pres definitivament la plaça de Sants. Ha estat llavors quan s'ha començat a conèixer que es reproduïen altres altercats en diferents punts de la ciutat, com Gràcia o Poble-sec.

El paisatge avançada la matinada era el d'un carrer de Sants ple de pedres, vidres i runes, amb tanques i contenidors -cremats o no- travessats en diversos carrers adjacents. A Can Vies, la grua ha cremat fins que s'ha apagat sola, sense que els bombers, que sí que han intervingut en altres punts, arribessin a apagar-la.

El desallotjament de Can Vies

El desallotjament de Can ViesEls ànims estaven molt tensos en la concentració perquè ahir es va desallotjar el centre social autogestionat de Can Vies, un centre que portava 17 anys okupat i l'activitat cultural i social del qual havia fet arrels al barri. Propietat de Transports Metropolitans de Barcelona, situat sobre de les vies de tren, l'edifici va ser desallotjat completament cap a les 19 h de dilluns, quan la policia va evacuar les 11 persones que resistien a dins.

Després dels fets va arrencar una manifestació que ja ahir va acabar amb aldarulls i enfrontaments amb la policia. D'entrada uns quants encaputxats van cremar una unitat mòbil de TV3 i agredir periodistes. Després d'aquests incidents, amb la concentració ja desconvocada, els Mossos d'Esquadra van carregar amb duresa. Fins i tot una unitat va arribar a carregar als voltants de la revista La Directa, agredint periodistes i trencant els vidres de la redacció.

Etiquetas
stats