Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC accepta que Mas vagi amb la llista transversal a canvi d'eleccions al març

ERC acepta que Mas haga su lista transversal para celebrar comicios en marzo

Arturo Puente

Barcelona —

Les sinuoses negociacions per l'avançament electoral a Catalunya entre Convergència i ERC comencen a arribar a punts d'acord. La portaveu d'Esquerra, Marta Rovira, ha respost aquest divendres a la carta enviada per Artur Mas assegurant que la seva formació està d'acord amb la tercera de les opcions oferta pel president per arribar a uns comicis autonòmics al març. Segons aquesta via, les eleccions se celebrarien amb diverses llistes independentistes, tot i que la candidatura de Convergència estaria confeccionada amb personalitats i membres d'organitzacions de la societat civil com l'ANC, Òminum o l'Associació de Municipis per a l'Independència (AMI).

El president havia llançat un ultimàtum en forma de carta a Junqueras per avançar en un pacte que facilités uns comicis que Convergència i Esquerra volen convertir en una revàlida de la consulta del 9-N. A la carta, Mas oferia tres possibilitats Junqueras. La primera d'elles era posposar l'avançament electoral fins a la tardor i avançar mentrestant en la redacció d'una Constitució catalana. La segona era celebrar eleccions anticipades al març, concorrent les dues formacions en una llista conjunta confeccionada juntament amb persones rellevants de les organitzacions independentistes de la societat civil. La tercera i que finalment ha acabat tenint el beneplàcit d'ERC, era celebrar eleccions abans de les municipals en què Convergència concorreria en aquesta llista d'independents i ERC per separat.

Segons ha afirmat la número dos, Esquerra s'ha acabat decantant per l'última opció, deixant que Mas es presenti al costat de les entitats de la societat civil. Rovira ha justificat aquest pas per “desencallar la fórmula electoral” i ha demanat a Mas a “no demorar les eleccions perquè és urgent prendre una decisió sobre el que volen ser els catalans en el futur”.

L'opció triada per ERC no dista formalment de la full de ruta exposada per Junqueras en la seva conferència Crida a un nou país. En aquella ocasió el líder independentista va rebutjar la llista conjunta oferta per Mas i va demanar eleccions anticipades, encara que sí es va mostrar favorable a entrar en un govern de concentració un cop passats els comicis. Amb l'acceptació que Mas encapçali la llista de les organitzacions independentistes, ERC es referma en aquella postura i força l'avançament electoral sense concórrer en una llista conjunta. L'acord entre Mas i ERC no està tancat però sí “pràcticament” encarrilat, segons ha explicat Rovira.

Etiquetas
stats