Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Els veïns i col·lectius del Raval passen comptes amb la policia

Alguns veïns ja van participar en un 'escrache' a la regidora Mercè Homs. /ENRIC CATALÀ

Pau Rodríguez

Barcelona —

Els veïns del Raval de Barcelona, i diversos col·lectius LGTB i antirepressius, van repassar ahir el seu particular memorial de greuges amb les actuacions policials al barri. Asseguren que els abusos, com els que no tenen cap dubte que va patir Juan Andrés Benítez -que va morir poc després de ser detingut violentament-, són una pràctica “normalitzada” de la policia als carrers del Raval, en paraules d'Iñaki Garcia, de l'assemblea del barri.

Amparats per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), els col·lectius van comparèixer ahir per denunciar que, sobretot els Mossos d'Esquadra però també la Guàrdia Urbana de Barcelona, els considera un barri “de segona”, i van passar revista a les polèmiques actuacions policials més recents: des de la mort de Benítez fins les agressions a un periodista dins a comissaria de Ciutat Vella, passant per les redades en bars d'ambient la vigília del dia de l'Orgull Gai o les multes i pressions a les prostitutes.

En un moment en què la posició del director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, està contra les cordes -ERC en demana la dimissió si no es prohibeixen les bales de goma i Interior li hauria retirat la confiança-, els veïns i col·lectius van tornar a demanar-ne el cessament, així com la depuració de responsabilitats dins la policia. Xavier Artigas, de Rereguarda en Moviment, va expressar que si el conseller Ramon Espadaler vol “rigor” i “pulcritud” -dos termes que acostuma a encunyar- dins el cos, haurà de “sanejar-lo”.

I dins aquest sanejament s'hi inclouria la comissaria de Ciutat Vella, criticada per la carta blanca amb la qual els veïns diuen que actuen els seus agents i que, a hores d'ara, compta amb onze mossos imputats, vuit per la mort de Juan Andrés Benítez i tres per agredir el periodista Bertran Cazorla. “Només per demanar respecte o per exigir els teus drets ja et consideren un sospitós”, apuntava Iñaki García, motiu pel qual tots els col·lectius presents van lloar la valentia dels veïns que van presenciar l'agressió a Benítez i sense el testimoni dels quals la causa no hauria tirat endavant.

En la compareixença conjunta hi van participar la FAVB, l'assemblea del Raval, Rereguarda en Moviment, 'Ojo con tu ojo', Observatori contra la Homofòbia i Gais Positius.

Denúncia contra el sindicat de policia

Els dos col·lectius LGTB presents van anunciar que denunciaran el Sindicat de Policia de Catalunya (SPC) per haver difós, poc després de la mort de Benítez, un comunicat en el qual es deixava constància indirectament de l'estat serològic de la víctima. El SPC informava que, després de la detenció, els agents implicats, “a conseqüència de les agressions patides”, es troben sota “tractament amb fàrmacs retrovirals”.

Aquesta afirmació és, segons Eugeni Rodríguez, de l'Observatori contra la Homofòbia, un clar intent de la policia “d'estigmatitzar la víctima i el col·lectiu”, i considera que podria constituir un delicte perquè revela informació personal. Per això, ho denunciaran davant el fiscal i l'autoritat de protecció de dades.

Marxa contra la “impunitat” i la “brutalitat”

Aprofitant la trobada, les diverses plataformes, con companyia dels veïns, van anunciar una manifestació el proper 14 de novembre que tindrà com a lema Justícia Juan Andrés: Prou impunitat i prou brutalitat. La marxa tindrà una data i un recorregut simbòlics. El dia 14 farà un any de la darrera vaga general, quan Ester Quintana va perdre un ull per l'impacte, segons denuncia, d'una bala de goma. I el recorregut anirà des del carrer Aurora, on Benítez va ser apallissat, fins la cruïlla del carrer Casp amb Passeig de Gràcia, on va resultar ferida Quintana.

“El de Juan Andrés és un greuge més, que s'afegeix a una llista de brutalitat i impunitat”, expressava Ester Quintana, també present en representació de la plataforma 'Ojo con tu ojo'. Quintana va voler deixar clar que la manifestació és contra tots els casos d'abusos, “els que es coneixen i els que no”.

Etiquetas
stats