Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Els representants del Parlament reclamen “voluntat democràtica” al Congrés per permetre la consulta

Els tres oradors, Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera.

Arturo Puente

Els diputats del Parlament de Catalunya Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrea han intervingut aquest dimarts al Congrés per reclamar a l'Estat la competència per autoritzar la consulta sobiranista catalana, programada per al 9 de novembre. Els tres oradors han apel·lat a la “voluntat democràtica” del Congrés perquè autoritzi la celebració del referèndum, assegurant que la consulta és “legalment possible” i és l'única manera de canalitzar un problema polític que els ciutadans catalans han manifestat “al carrer i en les urnes”.

El primer a pujar a la tribuna ha estat Jordi Turull, portaveu de CiU. Turull ha començat llançant arguments sobre els drets històrics de Catalunya, per després assegurar que els ciutadans catalans “no volen resignar-se” a una realitat que fa que el seu autogovern i llengua s'encaminin “cap a la residualitat”. “En coherència amb la voluntat del poble català”, ha demanat el diputat convergent, “reclamem reafirmació i no resignació”. Una reafirmació que substanciaria a la consulta catalana. “La consulta és legal i és possible: tots els experts que han comparegut al Parlament han dit que si hi ha voluntat política hi ha cabuda dins de la Constitució”, ha recordat Turull, després de recalcar que de les cinc vies legals possibles han impulsat primer la que més s'acomodava al pacte i la negociació.

Marta Rovira, portaveu d'Esquerra al Parlament, ha començat en to càlid saludant els presents, als quals fins i tot ha llançat una abraçada. Rovira ha convingut amb Turull en l'apel·lació al dret dels ciutadans catalans a decidir el seu futur de forma democràtica, però hi ha introduït matisos de tall netament independentista. “Volem un estat que inverteixi en trens carregats d'oportunitats i ocupació, volem un estat que rescat a les bones persones i no als bancs”, ha assegurat Rovira, després de recordar els intents que Catalunya ha fet des del catalanisme polític per buscar un encaix a Espanya.

Rovira ha conclòs en to rebaixat, demanant un pacte amb el Govern perquè els catalans puguin celebrar la consulta. “Avui tenen la possibilitat de passar a color la fotografia que nosaltres veiem en blanc i negre”, ha apuntat la diputada catalana, que ha recordat la feina feta pels presidents Pujol i Maragall, a més del president reciéntemente mort Adolfo Suarez.

“No vinc a parlar de drets històrics, d'identitats, ni de nacions. Ni tan sols els parlaré de la soberania que vostès lliuren als mercats. Vinc ha parlar de democràcia”. En aquests termes, conciliador però ferm, ha pronunciat la seva intervenció Joan Herrera, líder del grup d'ICV-EUiA. L'ecosocialista ha assegurat que el Govern de Rajoy no pot mirar a una altra banda i ha de deixar de mirar a una altra banda per encarrilar el problema polític d'un poble català que, segons el diputat, es troba a la desafecció després d'un gran esforç per tractar d'encaixar-se en el projecte espanyol. Una desafecció que seria un altre dels escenaris de la “fi de règim”, que el diputat català ha comparat amb les Marxes de la Dignitat i el clima social de protestes en què viu Espanya. “Estem aquí perquè l'Espanya que ens governa no entén la realitat més plurinacional d'Europa, pel que proposem que la ciutadania decideixi”, ha explicat Herrera.

Etiquetas
stats