Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

El sumari del 3%: L'extresorer de CDC mediava en “suborns sota l'aparença de donacions”

Andreu Viloca, extresorer de CDC, fou detingut a l'inici del procés del 3%

elDiario.es Catalunya / Efe

0

L'extresorer de CDC i exadministrador de la fundació Catdem, Andreu Viloca, era la persona responsable de la presumpta concessió d'obra pública a canvi de comissions, segons manté la Fiscalia Anticorrupció en un informe que forma part del sumari conegut com el cas del 3% .

El jutge del Vendrell que dirigeix la investigació va aixecar divendres parcialment el secret de sumari i entre la documentació hi figura un informe de la Fiscalia Anticorrupció en el qual corrobora el que ha mantingut fins ara i que va portar a detenir en el seu dia a Viloca.

L'informe detalla els treballs de la Guàrdia Civil en la investigació. en aquest document es diu que l'extresorer de CDC i exresponsable de la fundació convergent realitzava “un especial i anòmal seguiment de les adjudicacions i licitacions atorgades per entitats públiques governades per CDC, tant a nivell local com autonòmic”.

Fa fins i tot conté mencions a negociacions sobre assumptes entre els anys 2011 i 2013, quan el president de la Generalitat era Artur Mas i esmenta ajuntaments de tota la geografia catalana com Lloret de Mar, Sant Cugat del Vallès, Torredembarra, Figueres o Sant Celoni.

La Guàrdia Civil, en els seus registres, va trobar papers relacions amb licitacions al despatx de Viloca, entre els quals fins i tot hi ha una nota manuscrita d'un empresari a través de la qual li va demanar celebrar una reunió per tenir “més sort” en les adjudicacions.

Ja el 2 de febrer passat, la Fiscalia Anticorrupció va emetre un comunicat en termes semblants després que la Guàrdia Civil detingués a 18 persones, entre elles Viloca, en la quarta fase de la investigació de l'anomenat “cas del 3%”.

La Fiscalia Anticorrupció va considerar ja llavors que l'extresorer de CDC Andreu Viloca jugava un paper clau en el control del pagament de comissions d'empreses per adjudicacions d'obra pública d'administracions en poder de Convergència, en concursos que, malgrat aparentar legalitat, s'atorgaven prèviament a mida.

Arran de la informació intervinguda per la Guàrdia Civil a les anteriors operacions per aquest cas, Anticorrupció va concloure que havia quedat acreditat que Viloca “duia un control exhaustiu” de totes les licitacions i adjudicacions d'obra pública i de concursos oferts per diferents administracions en poder de CDC.

Segons la Fiscalia, en cas de confirmar-se aquests pagaments, es tractaria de “suborns sota l'aparença de donacions”, que CDC rebia a través de les seves fundacions afins: CatDem i Fòrum Barcelona.

En un informe de la Guàrdia Civil remès el passat 27 de gener a la Fiscalia Anticorrupció s'advertia que la trama utilitzava una “mateixa mecànica de distracció de diners públics”, mitjançant concursos “arreglats”, que en aparença mantenien tots els requisits formals de legalitat.

Trias defensa l'extresorer

La revelació de la investigació judicial ha tingut una primera resposta des de l'entorn del partit nacionalista. El president del grup municipal Demòcrata a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha sortit en defensa de l'extresorer de CDC, Andreu Viloca, a qui ha qualificat com a persona “honrada i honesta”. Em m declaracions a Catalunya Ràdio, Trias ha mostrat la seva confiança en la innocència de Viloca.

Trias ha negat els fets descrits en el sumari del 3% i ha recordat que, de moment, es tracta de “sospites que s'hauran de demostrar”.

“Que Convergència hagi demanat diners a persones i entitats per finançar el partit, segur, però el que Convergència ho ha fet mai, mai, mai és rebre diners 'a canvi de', d'això n'estic convençut”, ha declarat.

Etiquetas
stats