Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Troben mort un intern al CIE de la Zona Franca de Barcelona

Mor un home internat al centre d'estrangers de Zona Franca.

Pau Rodríguez

Barcelona —

Una persona ha aparegut morta aquesta matinada al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, recinte on s'hi reclouen immigrants irregulars pendents d'expulsió. D'origen armeni, aquest ciutadà portava 12 dies al centre, a l'espera de ser enviat al seu país. Però aquesta matinada, cap a les 3 h, el personal del CIE se l'ha trobat penjat a la seva cel·la, segons han confirmat fonts de la Policia Nacional.

Les mateixes fonts policials expliquen que ja s'ha obert una investigació interna per aconseguir més detalls de la mort, i que s'ha avisat tant al jutge de guàrdia com al que tramitava el seu procés d'expulsió. Segons la Policia Nacional, es tractava d'una persona “conflictiva” que tenia antecedents per robatori amb violència i tinença d'armes, i que havia commutat una pena inferior a sis anys de presó per la seva expulsió del país.

La versió de la Policia Nacional, a més, és que l'intern es trobava abans de la seva mort sol en una cel·la, sense companyia, en el que des del CIE anomenen habitacions reservades per a persones conflictives i que els col·lectius i advocats que treballen per al tancament d'aquests centres anomenen cel·les d'aïllament.

La d'aquest ciutadà armeni és la quarta mort d'un intern del CIE de la Zona Franca. El cas que va tenir més ressò va ser el del jove guineà Idrissa Diallo, que va morir la nit de reis del 2012, als 21 anys, per un problema cardíac. En el seu, les organitzacions de defensa dels drets de les persones migrants segueixen demanant que s'aclareixi la situació de la mort, perquè veuen indicis que no es va atendre a Diallo fins a un temps després que evidenciés la dolència.

Entitats denuncien la falta de regulació

Els col·lectius i entitats que des de fa anys exigeixen el tancament d'aquests centres d'internament han tornat a fer-ho aquest dimarts, arran de la mort a la Zona Franca, i si més no demanen que mentrestant s'estableixi un reglament sobre el funcionament i organització d'aquests centres, en especial pels casos d'aïllament. “Com pot ser que no s'estableixi un reglament pels casos d'aïllament, amb les conseqüències psicològiques greus que comporta? Qui decideix com es duu a terme?”, lamenta Andrés García, advocat i membre de la campanya Tanquem els CIE.

Precisament la falta de reglament va ser una de les principals mancances que el fiscal d'Estrangeria va dir que patia el CIE, en el seu informe del 2012. Fernando Rodríguez Rey evidenciava que la no regulació deixava els interns sense garanties jurídiques, una situació que deriva en la vulneració dels seus drets.

Des de les associacions esperen que hi hagués càmares a la cel·la perquè es puguin esclarir les causes de la mort; i, en cas que no hi siguin, ja avancen que demanaran al jutge que les col·loqui pels casos d'aïllament. “No volem pressuposar res -adverteix García-, però exigim una investigació efectiva”. També expliquen que estan estudiant si emprendre accions legals o no.

Etiquetas
stats