Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Sindicat de Llogaters planteja la insubmissió al “lloguer especulatiu”

Primera assemblea del Sindicat de Llogaters, en l'avinguda Mistral de Barcelona

Sergi Franch

El Sindicat d'Inquilins es comença a constituir a Barcelona com a front contra el “lloguer especulatiu”, tal com han proclamat les prop de 300 persones que han assistit aquest divendres a la seva primera assemblea. Aquesta organització creada recentment es proposa donar aixopluc a bona part del mig milió de persones que viuen amb un contracte de lloguer a Barcelona. El seu objectiu és que canviïn les regles de joc del mercat d'habitatge a Barcelona; en cas contrari, s'arribarien a plantejar, entre altres formes de protesta, una vaga de lloguers a la ciutat.

La vaga ha sonat durant la trobada com una proposta que es convertiria en definitiva en cas que no es resolgui la greu situació amb què es troben els inquilins a Barcelona. Va quedar ja clar durant la presentació pública del sindicat, el passat 8 de maig, que cada vegada són més barcelonins els que veuen com els propietaris dels seus pisos els pugen desorbitadament el lloguer del seu pis.

“Van a sac”, exclamava una veïna que s'ha acostat a l'assemblea, que s'ha celebrat a l'avinguda Mistral. “És imprescindible canviar les regles de joc”, advertia Jaume Palomera, un dels portaveus del sindicat. Entre les seves primeres demandes, Palomera ha detallat que exigeixen una regulació dels preus, un programa públic d'habitatge amb un parc suficient per acollir la demanda, i una relació equitativa amb els propietaris. “Pagarem un lloguer just, que hauria de ser entre un 30 i un 35% de la renda familiar, no pagarem més”, ha sentenciat Palomera, que ha fixat com a indispensable la força del Sindicat per plantejar canvis.

Segons ha declarat aquest mitjà un dels portaveus del Sindicat, les administracions haurien de ser “molt més dures per penalitzar els habitatges buits”, i ha recordat les experiències d'altres ciutats europees que han posat fre a l'increment de preus. “Estan fent el gran negoci”, ha assenyalat Palomera, que ha recordat com han surat al mercat gran quantitat d'habitatges en mans de grans propietaris. “Si hi ha gent que pot treure milers de pisos per especular, és que tenim un problema”, ha assegurat.

En aquest sentit, a partir del mes de setembre el Sindicat comptarà amb una estructura jurídica estable, segons han anunciat, amb la qual esperen fer front als abusos del mercat de l'habitatge i protegir als afiliats. El Sindicat crida a l'afiliació massiva d'inquilins per vèncer el que descriuen com un “estat de por”.

Durant les intervencions, s'observaven entre els assistents cartells i pancartes que resumien algunes de les seves problemàtiques: “Se'ns acaba el contracte”, “els mediadors ens estafen”, “compren l'edifici i ens fan fora”. Han ressonat també els aplaudiments de l'assemblea mentre un dels portaveus es preguntava: “¿Si som majoria, com pot ser que no estiguem organitzats?”.

Etiquetas
stats