Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Veïns de Barcelona prenen la Rambla per protestar contra la massificació turística

Capcelera de la manifestació veïnal

João França

Els barcelonins ja gairebé no trepitgen la Rambla. Més aviat l'eviten. El passeig que en el passat va ser un epicentre de la vida cultural i l'oci de la ciutat s'ha convertit en una ruta turística. Els cafès d'abans ara ofereixen paella congelada i sangria; les botigues de sempre s'han transformat en mega stores de multinacionals del tèxtil. Però els veïns de Barcelona volen recuperar la Rambla, símbol del “territori guiri” en què s'han convertit diversos barris de la ciutat. Per això aquest dissabte diversos col·lectius socials i veïnals han cridat a ocupar el passeig sota el crit “Barcelona no està en venda”.

De la protesta d'aquest dissabte destaca, en primer lloc, la confluència dels seus convocants. Des de la històrica Federació de Veïns de Barcelona als nous grups d'activistes sorgits de la conseqüències negatives del turisme, com la pujada insostenible dels lloguers o els problemes de convivència que provoquen alguns clients: l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible o el Sindicat de Llogaters.

Han fet acte de presència veïns del Raval, que protesten contra el nou hotel que es vol construir a les Drassanes, de Vallcarca, que lluiten contra l'especulació urbanística al barri, o de Sant Antoni, que reclamen que el seu mercat segueixi sent un equipament per al barri. També altres col·lectius, com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o Desllogades, que vol donar a conèixer els drets dels inquilins.

La jornada ha començat amb una concentració a la Rambla de Canaletes i a les 12:30 ha començat a baixar fins al final del passeig. Davant del mercat de la Boqueria, principal insígnia turística del recorregut, part de la manifestació ha entrat a recórrer les parades del mercat. A l'entrada un manifestant ha escrit a terra “jo abans comprava aquí” per remarcar el conflicte amb la turistificació.

“El model de gentrificació de la ciutat expulsa el veïnat dels barris, fomentant la sobreexplotació turística de Barcelona com succeeix en altres ciutats”, diu el manifest llegit al final de la protesta. “L'accés a l'habitatge digne i assequible per a tothom és inexistent a la ciutat”, ha estat una reivindicació que s'ha sumat a la denúncia de la precarietat laboral, els efectes sobre el medi ambient del turisme massiu i de la ús de l'espai públic per fer negoci.

La protesta a la Rambla ha estat un punt de trobada de diverses lluites, i no quedarà només en això. Mentrestant, miren fora patint pel destí de Barcelona. Una pancarta remarcava l'amenaça: “Apreneu de Venècia”.

Etiquetas
stats