Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

La Mercè més descentralitzada

Cartell de Miguel Gallardo

Oriol Puig

Barcelona —

“La reiteració és el principal eix de la festa, que també té novetats”, apuntava ara fa uns dies Xavier Cordomí, director artístic dels actes tradicionals de la Mercè. I és que la Mercè segueix agermanant-se amb una ciutat convidada, el BAM continua apostant per l’emergència i consolidació musical, les associacions treuen pit, la cultura popular batega i les arts surten al carrer. Els eixos programàtics són pràcticament els mateixos; el format, diferent. Els canvis vénen acompanyats del discurs de l’Ajuntament, que destaca que La Mercè és una festa per a tots als barcelonins i barcelonines i que ha de ser més descentralitzada, participativa i atrevida.

Gest amb París

París, malauradament, ha estat notícia els últims mesos i no precisament per la seva grandessa. Barcelona vol tenir “un gest amb aquesta ciutat germana que ha estat víctima de la intolerància i la violència”, ha explicat Jaume Collboni, regidor de cultura. Així, el Parc de la Ciutadella acollirà Nuage, un núvol artificial suspès en l’aire sobre el qual es mouen uns acròbates, i també veurà com creixen dins seu les construccions participatives de cartró de l’artista Olivier Grossetête; els francesos també tindran un lloc destacat al Barcelona Acció Musical (BAM), al Festival Pirotècnic Internacional i a l’espai de creació La Caldera Les Corts, que mostrarà el documental L’Opéra de París.

Visibilitat de les associacions

La Mostra d’Associacions ha canviat de nom. Associa’t a la Festa! és la nova iniciativa que tindrà lloc els dies 24 i 25 de setembre a la Plaça Catalunya. L’espai perquè les associacions presentin les seves propostes. “Més que una mostra d’entitats, serà l’evidència que Barcelona és una ciutat viva amb energia ciutadana”, explica Fernando Pindado, comissionat de Participació. En total, durant aquests dos dies s’oferiran més de 200 activitats de 200 associacions. D’aquest Associa’t a la Festa! destaquen tres espais: Associa’t a la ràdio, on deu emissores de la ciutat gestionades per associacions faran programes en directe; La Rosa dels Vents, una cafetería al bell mig de la plaça amb productes de comerç just on també s’hi duran a terme col·loquis i debats; i Associa’t a l’art urbà, sis espais murals dedicats a la lliure expressió artística de la ciutadania i les associacions.

La Trini també existeix

La Mercè 2016 servirà perquè molts barcelonins descobreixin un pulmó verd que és l'orgull dels veïns de la Trini. Ja hem dit que la Mercè ha decidit expandir-se i El Parc de la Trinitat Vella, allunyat del centre neuràlgic de la ciutat, molt ben comunicat per la línia 1 del metro, acollirà diferents demostracions artístiques, com ara hip-hop. La Cia. Vero Cendoya, que hibrida dansa contemporània i futbol en un format participatiu, serà una de les artistes convidades. Marta Almirall, cap del departament de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), creu que el Parc de la Trinitat Vella és un espai immillorable per acollir dansa, circ i noves cultures urbanes. “Cal mirar el programa detingudament”, avisa Almirall, “perquè hi han actes per a totes les edats”.

Innovació tecnològica

Els barcelonins podran comprovar les possibilitats que ofereix l’internet del futur de connectar simultàniament diferents escenaris. És així com el recuperat recinte de Fabra i Coats, el Parc de la Ciutadella i el CCCB estaran connectats per una pantalla que permetrà que els ciutadans interactuïn entre ells des de diferents punts de la ciutat. Aquesta connectivitat s’emmarcarà dins de dues propostes: un joc i un espectacle. Són les dues iniciatives guanyadores del programa de la Unió Europea CreatiFi, a la qual s’hi van presentar 22 projectes; hi van haver 10 finalistes, i en van sortir 2 guanyadors: Pix-celona, un joc creat per AppNormals Team; i Croma, un espectacle de dansa ideat per Handmade Dance.

La Mercè més musical

El BAM i el Mercè Música han programat prop de 90 concerts durant els quatre dies de la Mercè 2016, la festa major de la ciutat. S’incorporen al cartell la Fabra i Coats, a Sant Andreu, i la plaça de la Mercè. A més, s'afegirà un segon escenari al Moll de la Fusta. El Mercè Música tindrà enguany cinc espais. El jazz serà el gènere rei de la programació a la Fabra i Coats i hi participarà activament el Taller de Músics. L’escenari de l’avinguda de la Catedral donarà veu a les cultures mediterrànies. Love of Lesbian serà el cap de cartell al concert a la platja del Bogatell i el retorn de Manu Chao a la Mercè serà una de les actuacions més esperades al Parc del Fòrum.

El BAM estendrà el rock, el soul, el pop i l’electrònica a la plaça dels Àngels i la plaça de Joan Corominas, al Raval, i a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Els dos escenaris del Moll de la Fusta seran els més internacionals, hi pujaran nou grups procedents de França, Egipte, el Brasil, Algèria, el Congo, Ucraïna i el Regne Unit, entre d’altres. El reguitzell de noms contempla Konono Nº1 Meets, Saul Williams, Da Souza, Sr. Chinarro, Lloyd Cole, C. Tangana i Triángulo De Amor Bizarro. Sense oblidar a Cabaret Contemporain, Maurice Louca, Imarhan, Niño de Elche, Chris Cohen, Eska, Juventud Juché, Lafawndah, Nothing Places.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats