Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Albiach, la tercera candidata a dirigir un Podem en ebullició interna

La candidata, Jessica Albiach, junt a Marc Bertomeu

Arturo Puente

El seu nom sortia en totes les converses sobre el futur de Podem, polaritzat entre la candidatura de Raimundo Viejo, beneïda per Iglesias, i la d'Albano-Dante Fachin. La decisió de la diputada Jéssica Albiach, l'única dels quatre representants de Podem al Parlament que no havia donat suport explícit a Fachin, podia decantar la balança entre els dos corrents. La diputada té bones relacions amb els càrrecs electes catalans, amb qui comparteix treball diari, però també manté els ponts amb la direcció estatal -que en el cas de Fachin semblen dinamitats-.

Però finalment Albiach no donarà suport a cap de les dues candidatures que ja s'han postulat i optarà per usar les seves bones cartes per presentar-se a les primàries del partit, encara sense data, liderant una tercera opció, Fem Podem. La seva llista, que tindrà majoria femenina i està recolzada per l'actual secretari general a Barcelona, Marc Bertomeu, es presentarà aquest diumenge. La candidatura d'Albiach suscita dubtes sobre els suports que pot recollir entre els contendents de la “guerra freda” de Podem i sobre com reaccionaran els altres dos candidats.

“No ens sentíem còmodes en cap de les dues candidatures”, assegura Bertomeu per explicar el llançament de la tercera llista. “Tenim identificats els problemes, tenim propostes per solucionar-los i tenim un equip per executar-los”, afirma. Entre l'equip que l'acompanyarà destaquen noms com Marta Olivan, Natzaret Troia o el mateix Bertomeu, pertanyents a l'actual coordinadora interina, com la candidata. Malgrat això, la de Albiach vol fugir de la imatge de ser la candidatura hereva de l'anterior direcció, liderada per Gemma Ubasart. “Hi ha persones d'espais diversos, algunes han format part de consells ciutadans, autonòmic o locals, i altres no”, expliquen.

Tres candidatures en competició

Una de les claus en que es vol basar Albiach és deixar la llista incompleta, per donar cabuda als candidats més votats de les altres candidatures, amb la finalitat de confegir un Consell Ciutadà que integri les diverses sensibilitats. “Volem confrontar propostes davant els vots de la gent, però també volem que, una vegada ha escrit el Consell, quedi reflectida la pluralitat de Podem”, expliquen. També proposen que el consell de garanties sigui escollit de forma independent, cosa que evitaria que l'Executiva el controlés com passava fins ara.

Viejo, que va llançar fa dues setmanes l'embrió de la seva candidatura en forma de manifest, sempre ha recalcat que el seu desig era una candidatura de consens, que podia comptar amb el seu lideratge o no. Aquest fet deixa oberta la porta a que la direcció madrilenya, enfrontada fonamentalment amb Fachin, canviï la seva aposta i decideixi ara donar suport a la candidatura d'Albiach. Des de l'entorn de la diputada, però, consideren que és massa aviat per parlar de la possibilitat de fusionar candidatures.

Més bel·ligerant s'han mostrat partidaris de Fachin, que consideren que l'equip de Albiach és continuista i sense grans canvis organitzatius. La candidatura continua inalterable la seva campanya, centrada en el contacte directe amb el territori i la militància. Només dos dies després de l'anunci d'Albiach els de Fachin han presentat un web de participació des d'on la candidatura articularà la recollida de propostes de la seva militància.

El suport de les “potències”

Si abans de postular-se Albiach era vista per tots els sectors com el pes que podia desequilibrar la balança entre les dues potències que lliuren la batalla de la confluència a Podem, el seu pas al capdavant reordena el mapa. Sobre la possible confluència amb altres forces d'esquerres, la tercera corrent va més enllà que els de Viejo a l'assegurar no solament que Podem ha de conservar les sigles, estructura i identitat, sinó que ha de ser l'“actor central” de la confluència. Aquest missatge és calcat a la resposta que des de Podem es va donar a la presentació de Colau de la seva intenció de convertir En Comú en un partit d'àmbit català.

Un dels punts que ha sorprès de la carta enviada per la diputada a les bases per explicar el seu pas al capdavant és que aquesta no fa esment a convertir l'organització en un subjecte de decisió sobirà de Madrid, com sí ho feien les propostes de Fachin i Viejo. Es perfila així una candidatura encara més llunyana que la de Viejo a les tesis sobre la confluència que sosté En Comú, i similar a les d'Iglesias.

Malgrat això, el factor personal és important, i la diputada té la seva fortalesa en la combinació de les debilitats parcials de cadascun dels seus contrincants. D'una banda, la tibantor personal existent entre Viejo i alguns dels membres de la formació que governa a Barcelona. De l'altra, les males relacions entre la direcció madrilenya i la proposta que encapçala Fachin. Ambdues situacions poden convertir a Jéssica Albiach en la dona que susciti el consens tàcit tant d'En Comú com de Podem, enfrontats fins ara pels candidats i la direcció de Podem.

Etiquetas
stats