Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Catalunya en Comú segueix veient el referèndum com “un nou 9-N” després de reunir-se amb el Govern

Trobada entre Alamany, Domènech, Puigdemont i Junqueras al Palau de la Generalitat

Arturo Puente

Trobada “positiva”, d'acord amb les valoracions que n'han fet els participants, però infructuosa, observant-ne els resultats produïts. El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'ha reunit aquest dilluns amb president i vicepresident de la Generalitat per tractar sobre el referèndum anunciat per l'1 d'octubre. Després d'escoltar als mandataris independentistes, el diputat al Congrés ha considerat que la convocatòria que preparen “té més pinta de nova consulta, de nou 9-N, que de referèndum”.

Domènech ha acudit juntament amb la portaveu de la seva formació, Elisenda Alamany, a la convocatòria enviada per Carles Puigdemont, a la qual també hi ha assistit Oriol Junqueras. L'objectiu de la invitació era tractar d'acostar postures amb l'espai polític que governa l'ajuntament de Barcelona i que va guanyar les últimes dues eleccions generals.

Els comuns veuen amb recels la convocatòria anunciada pel Govern de JxSí, ja que consideren que, sense pacte amb l'Estat, el referèndum difícilment complirà una sèrie de “garanties” que veuen imprescindibles per reconèixer els seus resultats.

Aquest acostament, malgrat tot, no s'ha acabat de produir. “Valorem molt positivament la trobada, hem compartit les estratègies diverses, però el full de ruta del Govern no és el nostre”, ha indicat Domènech després de la reunió. Amb tot, Domènech ha reclamat conèixer els nous anuncis que farà el Govern previsiblement a finals d'aquest mes, quan explicarà més detalls logístics.

“Nosaltres estarem en qualsevol mobilització”, ha indicat el cap de files dels comuns, “però considerem que el gran bloqueig davant del que ens trobem no se superarà amb una nova consulta, sinó amb un referèndum amb garanties”. Amb aquest argument Domènech ha sostingut que s'ha de seguir treballant al costat de tots els espais del sobiranisme en aquest objectiu, deixant enrere el full de ruta unilateral del Govern.

Per part del Govern ha atès la premsa Oriol Junqueras, que ha assegurat que la voluntat de l'Executiu és “fer un referèndum amb totes garanties, com qualsevol altre procés electoral”. Per aquesta raó Junqueras s'ha mostrat confiat que trobaran la fórmula perquè el partit d'Ada Colau se senti còmode. “Estic segur que els trobarem en tot el que faci referència a la defensa del dret a decidir”, ha tancat el d'ERC.

Després de la trobada d'aquest dilluns, el partit dels comuns haurà de debatre en els seus espais orgànics la posició final que prendran davant la convocatòria referendària, encara que ja han deixat clar que no li reconeixen valor vinculant. En la propera assemblea de l'espai es decidirà, per tant, si llançaran una convocatòria al vot entesa com una protesta o no. Per a aquesta decisió, que encara no està clar com es vehicularà, podria ser clau els nous detalls que expliqui el Govern aquest mes.

Des de diversos espais independentistes s'ha intentat desactivar la negativa de Catalunya en Comú a considerar que l'1 d'octubre com un referèndum, ja que la seva participació és clau per engrossir la participació i legitimar la votació. Un d'aquests espais ha estat el Govern, que segons va explicar en els dies previs a la reunió d'aquest dilluns, pretenia oferir als Domènech les explicacions sobre les seves intencions que reclamava. Unes intencions que, per la reacció, no semblen haver convençut el diputat al Congrés. Malgrat tot, els participants s'han emplaçat a seguir parlant.

Etiquetas
stats