Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
100.000 euros en ‘cash’ para campaña: la Fiscalía estrecha el cerco sobre Alvise
Israel acelera los planes para una nueva invasión de Líbano
Opinión - ERC se despelleja en directo. Por Neus Tomàs

ERC, ICV-EUiA, C's i la CUP presenten una llista de mínims amb 22 noms per a la comissió Pujol

L'expresident Jordi Pujol va compareixer al Parlament el setembre passat

Arturo Puente

Barcelona —

Els grups d'ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP han registrat aquest matí una llista conjunta de 22 noms per cridar-los a declarar a la comissió sobre el frau constituïda arran del cas Pujol. Les quatre formacions s'han unit contra els vetos de CiU, PSC i PP, que la setmana passada van impedir reclamar la presència al Parlament d'alts càrrecs de la Generalitat en el passat i present, i als expresidents del Govern central, Felipe González i José María Aznar. L'objectiu de la llista comuna de compareixents és fer bloc per intentar que CiU, PSC i PP reconsiderin la seva postura. Si no ho fan, les quatre formacions buscaran una resposta comuna a partir de dilluns.

La CUP ha arribat més enllà en reafirmar-se que el president de la comissió, el diputat de CUP David Fernàndez, deixarà la presidència si continuen els vetos. “És inacceptable assumir un pacte de silenci des de l'inici de la comissió”, ha assegurat la cupaire Isabel Vallet, “nosaltres no ho avalarem”. Segons la diputada, aquesta llista recull les 22 persones “imprescindibles per entendre què ha estat el pujolisme”.

Entre els noms hi ha antics càrrecs de la Generalitat, com l'exconseller Macià Alavedra, l'exsecretari de presidència Lluís Prenafeta o l'exdirector general d'Ocupació, Lluís Gavaldà. També hi figura l'extresorer del Convergència, Daniel Osàcar i l'exsecretari d'organització d'Unió, Vicenç Gavaldà. Els grups també desitgen que passin per la comissió els empresaris involucrats en el cas Palau, Jordi Montull i Fèlix Millet, l'empresari Fidel Pallerols i els càrrecs del PSC implicats en el cas Pretòria, Bartomeu Muñoz i Luis García Sáez. A més es demana la compareixença dels expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar.

“Pretenem presentar una actitud única”, ha aclarit el diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal. “Som quatre grups molt diferents amb plans que estaven enfocats de formes diverses però teníem una coincidència clara en la voluntat de netejar”. Carlos Carrizosa, diputat de Ciutadans, ha assegurat que el seu grup demanarà més compareixences fora dels 22 noms de la llista conjunta, per exemple la del president Artur Mas. Per la seva banda el diputat d'ERC, Oriol Amorós, ha demanat a CiU, PSC i PP que “recapacitin” i no continuïn amb els vetos. “Aquesta és una llista acceptable. No estem disposats renunciar a cap d'aquests 22 noms”, ha tancat.

Unes hores després de presentar-se la llista, el diputat del PSC Jordi Terrades s'ha pronunciat al respecte, afirmant que el seu grup no vetarà cap dels 22 noms. “El grup socialista no serà un obstacle per satisfer les peticions de compareixença de la resta de grups parlamentaris”, ha explicat Terradas, encara que han tornat a insistir que consideren que la comissió s'ha de centrar en el cas Pujol, raó per la qual “ampliar la llista de compareixents va en contra de l'objectiu principal” de la mateixa. Malgrat això s'ha compromès a no tornar a bloquejar les peticions.

Etiquetas
stats