Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú s'enfoca en la cursa per la Generalitat

Xavier Domenech al costat de Ada Colau a la nit electoral

Arturo Puente

Nit del diumenge 26 de juny, data marcada en el calendari dels comuns. Aquest diumenge Units Podem podia emular a Espanya la gesta que els de Colau van aconseguir el 20 de desembre a Catalunya, confirmant les promeses de canvi a l'Estat repetides insistentment en campanya. Però l'esperat sorpasso no arriba, ni al PP ni tan sols al PSOE. Quan Xavier Domènech surt a l'escenari de l'estació del Nord, lloc emblemàtic per a les victòries d'En Comú Podem i on Convergència va plorar al maig de 2015 la pèrdua de Barcelona, 15 escons separen Units Podem i les confluències de la formació de Pedro Sánchez. Han tornat a guanyar a Catalunya, però han tornat a perdre a Espanya.

“Hem tornat a guanyar”, comença Domènech, que poques frases després dispara: “L'espai polític que es dibuixa aquí, que representem tots nosaltres, és l'alternativa a Convergència”. El líder d'En Comú Podem no es refereix a la Convergència que acaba de quedar tercera en escons i que ha perdut més d'un punt. Es refereix a la Convergència que presideix la Generalitat de Catalunya. La nit que les portes de la Moncloa es tanquen per a Pablo Iglesias, Domènech es fixa en el Govern català, un objectiu que en vista dels resultats, sembla com molt més assumible.

En Comú Podem ha marcat en la seva brúixola la Generalitat de Catalunya com a nou nord. No és la primera vegada que els comuns miren des de l'Ajuntament a la façana de davant, la del Palau, però sí l'ocasió que de forma més clara han dirigit els seus èxits electorals cap a la carrera pel Parlament. L'objectiu: començar a mostrar-se des de ja com l'alternativa a l'independentisme, identificant-lo amb Convergència, la força que ha deixat de ser majoritària en el moviment per la secessió.

“Portem des de 2012 amb presidents convergents a la Generalitat treguin el resultat que treguin”. Tot d'una, el discurs de Domènech ja no parla de les generals, sinó de la situació interna de Catalunya. El diputat electe pren impuls i comença amb el qual, més que l'últim discurs de la campanya estatal, sembla el primer de la campanya catalana. “Des 2012 veient com es financen escoles de l'Opus mentre es retalla l'educació. Portem des de 2012 veient com es neguen a repartir equitativament els efectes de la crisi. Portem des de 2012 sense poder discutir sobre una ILP d'educació”.

Domènech al·ludia a algunes de les actuacions més polèmiques que ha portat a terme la majoria independentista durant aquesta legislatura, en què el seu espai polític no ha tingut presència directa al Parlament. Dins de les formacions i corrents que formen la candidatura d'En Comú Podem, hi ha algunes que van formar la candidatura de Catalunya Sí que es Pot a les eleccions del 27S del Parlament de Catalunya. No obstant això, el colauismo, corrent en la qual s'inscriu Domènech, va renunciar a formar part d'aquelles llistes, que ni tan sols van rebre un gest de suport per part de l'alcaldessa. El 27S a Catalunya, Pablo Iglesias va veure fracassar per primera vegada una aposta de la seva formació, entre altres raons, per una estratègia que no comptava amb el suport d'En Comú.

“Portem massa temps així i, per tant, en aquesta victòria doble, es demostra que En Comú Podem és l'alternativa de país a Convergència i a tots els que donen suport a Convergència”. Dard, també, contra ERC, formació que emergeix com a competidor directe tant en les eleccions estatals com previsiblement en unes eventuals autonòmiques. “Aquest país, que ha estat governat per la mateixa força des del 2012, val la construcció d'una alternativa real, però s'ha de fer des de baix, des del territori”, ha reafirmat Domènech a la roda de premsa oferta aquest dilluns per valorar els resultats de la seva formació.

L'espai polític que lidera l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, està en procés de constituir-se com a partit, tal com es va anunciar al gener passat. No obstant això, l'agitat panorama electoral i la necessitat de reorganitzar Podem Catalunya ha paralitzat la construcció del nou subjecte polític de Catalunya En Comú. Les eleccions generals del passat 20 de desembre ja va col·locar la marca morada com el partit català més competitiu en terreny estatal, però aquest diumenge han consolidat el podi malgrat que ERC els ha retallat una mica més de dos punts.

La pugna per l'hegemonia a Catalunya es tanca entorn a En Comú i ERC, com s'ha comprovat durant aquesta campanya, en la qual comuns i independentistes han lluitat cos a cos cada localitat del territori català. Aquesta batalla queda ara com a antecedent de la gran guerra per la Generalitat, a la qual tots dos espais polítics ja miren.

Etiquetas
stats