Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE constata el bloqueo de Junts tras la reunión en Suiza con Puigdemont
Israel lanza su ofensiva más feroz contra Líbano en casi 20 años
Yolanda Díaz pasa de solución a problema. Opina Esther Palomera

'Stoyries', avions de joguet per a canviar el món

Un dels avions que es fan servir en el projecte 'Stoyries'

Miguel Giménez

València —

Com qualsevol projecte, tot sorgeix amb una idea. En aquest cas és l'arquitecta valenciana establida a Londres Aida Navarro (desenvolupa aquesta iniciativa al costat d'Anna, Beatriz, Juan, José Manuel, Virginia, Elena, María i Agustín) qui treballava -en el context de la seua tesi- en com modificar l'ús de l'espai per mitjà d'elements lúdics: “Imagineu-vos que en un solar buit apareix una pilota, immediatament aqueix espai es converteix en un camp de futbol”.

Amb aquest exemple explica Navarro a través del seu canal de youtube la idea inicial que acaba desembocant en 'Stoyries', que defineix com un “projecte social experimental” per mitjà del qual els joguets, o com ells ho denominen “detonadors lúdics” (en aquest cas, avions de joguet creats per impressió 3D), serveixen per a crear històries que uneixen a xiquets de diferents llocs del món.

D'aquesta manera, el que va començar sent un projecte acadèmic s'ha transformat en una cosa més ambiciosa que pretén “canviar el món” connectant a desconeguts, als qui es convida a “interactuar, moure's i, sobretot, jugar”.

Així, en un primer moment (en 2015) van dissenyar 50 avions -cadascun diferent de l'altre i amb un codi que permet monitoritzar els seus moviments si s'introdueix el codi en la pàgina web del projecte (stoyri.es) i conèixer per on viatgen a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #stoyries-. “Va ser tal l'èxit que esgotem tots aqueix mateix dia, i vam tornar a esgotar-los quan un mes després produïm més”, expliquen. Des de llavors els seus avions han viatjat des de Califòrnia fins a Austràlia, el nord d'Àfrica, Europa o el llac Bakalar, a Mèxic.

“Encara que el nostre objectiu no era més que estudiar com aqueixos avions es movien d'ací cap enllà, què els passava i com servien de catalitzadors d'històries, ens hem adonat que podem amb ells arribar a molts llocs inimaginables, i per açò hem fet de 'Stoyries' una plataforma que unisca a la gent a través d'una cosa tan senzilla com avions de joguet”, insisteixen.

Vincle “infrangible”

El projecte consisteix que cada persona que compra un d'aquests avions, en realitat adquireix dues (un per a ell i un altre per a un xiquet que està passant-ho malament, creant un vincle “infrangible”). Per a açò han aconseguit un acord amb Aspanion (Associació de Pares i Mares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana), als qui fa tan sols uns dies van donar 25 avions, i amb Solidarity Now, un col·lectiu que ajuda a xiquets en un camp de refugiats a Grècia.

Ara cerquen finançament per a dur a terme la donació d'aeroplans de joguet en els camps de refugiats, on també tenen la intenció de gravar un documental per a deixar constància de l'experiència a Grècia, i per a açò han engegat una campanya de 'crowdfounding' a través de la plataforma on-line Verkami.

Etiquetas
stats