Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Tecnologia sueca usada a Fukushima intervé en l’avaria que ha obligat a parar la nuclear de Cofrents

Sistema de refrigeració de la central nuclear de Cofrents.

Sergi Pitarch

La central nuclear de Cofrents va haver de fer una aturada no programada el 30 d’octubre passat per un incident en el sistema de refrigeració que, un mes i una setmana després, la manté fora de funcionament. Una peça d’una de les vàlvules del sistema d’aigua d’alimentació va desparéixer, la qual cosa va provocar un funcionament anòmal i va obligar a prendre aquesta mesura tan dràstica per seguretat.

La planta de Cofrents –una de les sis que continuen en funcionament a Espanya– ha pres totes les mesures possibles per a solucionar aquest incident. Així doncs, i segons van explicar fonts de la central nuclear administrada per Iberdrola, s’ha utilitzat una tecnologia punta per a recuperar les peces perdudes davant de la impossibilitat de la participació directa de persones per la radioactivitat de l’aigua que s’utilitza en la refrigeració.

Segons ha pogut saber el diario.es, la tecnologia usada per a la localització i l’extracció de les peces extraviades de la vàlvula és d’origen suec i també va ser usada en les investigacions posteriors al tsunami que va danyar la central nuclear de Fukushima, al Japó. Una empresa francesa és la que ha col·laborat en aquestes faenes.

Segons les fonts oficials de la central nuclear, la localització de les peces i dels fragments ha estat molt complicada perquè ha calgut inspeccionar l’interior de canonades plenes d’aigua.

A preguntes d’aquest medi, la central va explicar que s’hi ha fet servir “una càmera del tipus endoscopi com les utilitzades en aplicacions mèdiques i l’extracció del fragment s’ha fet mitjançant un imant”. “En cap moment ha calgut la immersió de cap persona”, va assegurar, alhora que manifestava que no va caldre utilitzar de cap robot.

“La reparació de la vàlvula i la retirada dels fragments s’ha fet de manera satisfactòria, dins del que s’havia planificat, i la central preveu engegar en els pròxims dies”, han confirmat les mateixes fonts oficials. En un principi la data prevista per a engegar la central nuclear era el 22 de desembre, però possiblement la posada en marxa s’avance.

La incidència que ha obligat a parar la central nuclear va ser notificada de manera immediata el 30 d’octubre passat, com estableixen els procediments, al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que va categoritzar el succés com a nivell zero (sense significació per a la seguretat) en l’Escala Internacional d’Esdeveniments Nuclears (INES).

Etiquetas
stats