Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Mónica Oltra és una política hàbil, però una mala vicepresidenta del Consell”

El candidat de Ciutadans al Congrés Toni Cantó, a València

Voro Maroto

València —

Toni Cantó (València, 1965) és la cara més recognoscible en la campanya de Ciutadans a la Comunitat Valenciana. L’actor, que va saltar a la política amb UPiD, lidera la candidatura del seu partit per València, on replica de manera quasi mil·limètrica el missatge d’Albert Rivera. Ens rep en un altre dia sense parar –“em fa l’efecte que la conciliació en campanya no funciona”, bromeja– i després de contestar a quasi 30 graus les qüestions de diversos veïns al centre de la ciutat. “Em pregunten amb estranyesa per l’intent de pacte amb el PSOE, pel rebombori armat per Compromís amb la concertada, per l’anglés en l’educació o la llei de dependència…”.

Pregunta. Ciutadans fa la sensació a Madrid de no compartir uns quants temes que generen consens en la política valenciana: la importància d’un finançament autonòmic millor, acabar el corredor mediterrani o condonar del deute històric.

Resposta. Hem estat sempre molt clars, encara que algú ha pogut intentar enganyar els valencians. En l’acord amb el PSOE es blindava el corredor mediterrani i un finançament millor que garantia els serveis públics: dependència, sanitat i educació. El que és irresponsable és culpar Madrid de tot o resoldre aquests problemes de manera bilateral i no multilateral, com fa el tripartit [el govern PSOE-Compromís amb suport parlamentari de Podem]. Pel que fa al deute històric, el que és inassumible és que l’Estat pague aqueix deute a totes les comunitats.

Cal mirar cap avant, no amb el retrovisor. Per exemple: caldria posar fi als privilegis fiscals del País Basc i de Navarra. I arribar a un pacte d’Estat, el que no han fet PP i PSOE, per a revisar el sistema de finançament.

Vosté era molt crític amb Canal 9, fins i tot va arribar a llançar un míssil en Twitter contra Ràdio Televisió Valenciana. Què li sembla el projecte per a una nova televisió pública?

Continue defensant que una comunitat amb llengua pròpia ha de tenir una televisió que defense aqueix idioma i proporcione informació pròxima. És molt necessària, però amb unes dimensions sostenibles, més menuda que l’anterior. Si el PP o Compromís volen una televisió per a fer-se propaganda, que se la paguen.

Ciutadans critica amb acarnissament el pretés catalanisme de Compromís. És aqueix un problema valencià?

A mi no em preocupa aqueix catalanisme; sí que hagen pactat amb gent que defensa un referèndum per a trencar Espanya. Em preocupa que els xiquets valencians només estudien tres hores d’anglés per setmana, com fan els meus nebots. El meu fill, en un col·legi públic de Madrid, estudia en anglés.

Augmentaria les hores d’anglés en detriment, per exemple, del valencià?

No cal enfrontar-ho. Es pot anar al trilingüisme, però estudiar tan poc d’anglés és un desavantatge competitiu para els nostres fills.

El conseller Vicent Marzà, sobre l’educació concertada. “Abans els col·legis triaven els alumnes, ara els alumnes trien el col·legi”.

El conseller d’Educació insultat milers de valencians que han eixit al carrer per defensar la llibertat d’elecció de centre educatiu. Creiem que Marzà ha creat un problema on no n’hi havia cap, genera debats estèrils per ocultar que no posa fi als barracons. S’ha de garantir la coexistència de l’escola pública i la concertada i facilitar que els pares trien amb llibertat.

Com valora la gestió del Govern valencià?

Malament. No vam poder evitar que el PSPV se n’anara amb Compromís i Podem i ara tenim Joan Ribó prioritzant el diàleg amb les magues republicanes i menystenint empreses que vénen a invertir, la consellera de Sanitat, Carmen Muntó, col·locant una senadora del PSC en l’hospital La Fe i Compromís fent la sensació que és més fàcil trobar faena si tens el carnet d’aqueix partit.

Com a actor, el fascinaria recrear un vilà com Pablo Iglesias. Qui són els vilans de la política valenciana?vilà

N’hi ha dos que creen bastants problemes. Marzà, que divideix, no treballa per fer desaparéixer els barracons o augmentar les classes en anglés i genera problemes per ocultar la seua ineficàcia. I la consellera de Sanitat, Carmen Montón, que representa el pitjor PSOE. El dels padrins, el de polititzar i col·locar companys en compte de deixar la sanitat a les mans de professionals.

Definisca Ximo Puig.

Tinc estima i una gran relació personal amb ell. És una llàstima que s’haja hagut de llançar als braços de Mónica Oltra i d’aqueixa esquerra radical.

Mónica Oltra.

Una política hàbil i una mala vicepresidenta de la Generalitat. No genera riquesa, seguretat o ocupació, sinó problemes on no n’hi ha per a tapar la seua mala gestió.

Isabel Bonig, la líder del PP valencià.

Algú que va participar, almenys amb el seu silenci, en una etapa de corrupció generalitzada, no pot liderar la regeneració tan necessària del PP.

Què opina de la guerra oberta entre faccions del seu partit a la Comunitat Valenciana?

No tinc la percepció que hi haja problemes. És bo que hi haja diverses sensibilitats, fins i tot discrepàncies, en un partit. Això és democràcia interna. No m’agraden els partits a la búlgara.

Etiquetas
stats