Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ribó insta Rajoy a tancar el CIE de València

El portaveu municipal, Jordi Peris, intervé per a defensar la moció presentada

Moisés Pérez

València —

Que es tanque el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors de València i que la Policia Nacional pare d’identificar pel perfil racial. Aquestes són les reivindicacions que planteja el tripartit municipal de València –format per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú (VeC), la marca paraigua de Podem– al Govern central de Mariano Rajoy. Tot, després de les divergències que havien mostrat els socialistes i les actuacions diferents en altres consistoris, com a Madrid.

La moció l’havia inclosa d’urgència en el ple d’aquest divendres VeC. Una decisió que havia creat certes topades amb els socialistes per les formes, però especialment per la qüestió de les identificacions per perfil racial. Argumentaven que podria tenir efectes “de criminalització” sobre els agents, i això podria suposar un problema per al PSPV-PSOE, pel fet que la competència municipal recau a les seues mans.

No obstant això, al final la moció ha eixit amb el vot favorable dels tres grups que integren l’executiu local i amb el vot negatiu de Ciutadans i del PP. Això sí, amb una esmena a la primera proposta. En aquesta, a més d’instar el Govern de Mariano Rajoy que d’ací a sis mesos tanque el CIE de Sapadors i que la Policia Nacional no practique identificacions ni batudes per qüestions racials, s’ha afegit pels socialistes el compromís que es faran cursos al cos local de policia perquè siguen un element de “cohesió social i d’integració dins de la multiculturalitat”, en paraules de la regidora de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez (PSPV-PSOE).

“Diversos organismes internacionals parlen de la violació dels drets humans en els CIE, de la impunitat, de la història de terror que arrosseguen”, ha afirmat el portaveu municipal, Jordi Peris, de VeC. “Compartisc el diagnòstic, però no la solució. Cal reformar-los, però no tancar-los”, ha expressat Fernando Giner, portaveu de Ciutadans, que hi ha votat en contra. “El Tribunal Constitucional no ha qüestionat res dels CIE. Amb això inciten a la desobediència i a l’incompliment de les lleis”, ha censurat el portaveu del PP, Alfonso Novo.

“Pioners en la lluita contra els CIE”

La presentació de la moció, a més, ha estat precedida de la intervenció de Paula Torres, membre del col·lectiu CIES NO, plataforma estatal que advoca pel tancament d’aquests centres nascuda a València. “Denunciem l’existència dels CIE, de la privació de la llibertat per una simple falta administrativa”, ha reivindicat, mentre el líder dels socialistes, Joan Calabuig, no ho tenia prou clar. “Exigim el tancament de Sapadors, que és un instrument de terror i por, on les irregularitats i la vulneració de drets humans és un fet”, ha proclamat.

“Amb aquesta decisió, València es converteix en pionera en la lluita contra els CIE”, ha dit orgullosa Ana Fornés, portaveu de CIES NO. “És un èxit aquest compromís tan ferm de l’Ajuntament. Més encara quan al setembre les Corts Valencianes també van exigir el tancament de Sapadors. Recordem que aquests centres es poden tancar per moltes causes. Només depén de la voluntat política”, ha manifestat.

No obstant això, Fornés també ha valorat “positivament” la inclusió en la moció de la realització de programes formatius per a la policia. Encara que ha carregat contra Ciutadans i el PP pel seu vot negatiu. “Això del PP és normal, perquè és el partit que permet aquesta vulneració dels drets humans. Però això de Ciutadans és molt cínic, ja que reconeixen els fets i hi voten en contra”. L’exigència institucional pel tancament d’aquestes instal·lacions a la Comunitat Valenciana i a València ciutat és total.

Etiquetas
stats