Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

La UB aprovarà aquest mes uns pressupostos que preveuen l'acomiadament de professors

Vista de l'edifici històric de la UB des de la plaça Universitat. (cc: scalleja)

Pau Rodríguez

Barcelona —

Els pressupostos per al 2013 de la Universitat de Barcelona podrien comportar l'acomiadament encobert de desenes de professors. Tot i que la Generalitat encara està pendent d'aprovar els seus comptes per al 2013, dels quals depenen les universitats catalanes, a la UB ja contemplen unes xifres aproximades de la retallada de l'Administració amb les quals han elaborat el seu pressupostos, que s'aprovarà, segons fonts de la universitat, a finals d'aquest mes d'abril. Les mesures que preveu adoptar la UB per afrontar la nova retallada de la despesa pública es plasmaran en la no renovació dels contractes de desenes de professors lectors i associats. Entre aquests últims, els que no acreditin dos dels últims quatre anys d'experiència laboral externa.

D'aquests ajustos en va informar el Vicerector de Professorat de la UB, Manel Viladevall, en diverses reunions amb la Junta del Personal Docent Investigador (PDI) i el comitè d'empresa de PDI laboral just abans de Setmana Santa, segons fonts sindicals presents en les trobades. De fet, el vicerector ja venia avisant de la retallada quan, a finals de febrer, va enviar una carta als degans de les diferents facultats on informava que s'adoptarien “criteris restrictius” en la renovació de contractes dels docents. I també ho va deixar entreveure el propi rector, Dídac Ramírez, quan va avançar en una entrevista a la SER que la universitat no descartava acomiadaments per contenir la despesa i que fins i tot s'havien plantejat la venda de patrimoni.

Des de la Junta de PDI i el comitè d'empresa s'oposen frontalment a qualsevol acomiadament -o no renovació de contracte, en aquest cas- del personal docent, i lamenten que es trunqui la “carrera acadèmica” del professorat lector precisament quan es troba “a les portes de l'estabilitat laboral”, en paraules d'Antonio Madrid, president de la Junta de PDI. La condició de professor lector és l'estadi previ a la de titular o agregat, figures que garanteixen una certa estabilització en la carrera docent. Però amb els ajustos que contempla la UB, dels més de 60 lectors que finalitzen contracte el 2013 només a l'entorn de 25 tindran plaça com a titular o agregat -en aquest últim cas via el programa d'excel·lència Serra Hunter-; la resta no tindran plaça i, per tant, si no se'ls ofereix una altra vinculació laboral amb la universitat, es quedaran sense feina.

En el cas dels associats, la magnitud de l'afectació es desconeix encara. La UB, segons asseguren les fonts sindicals presents a la reunió amb el vicerector de Professorat, té previst complir rigorosament els criteris de renovació de contractes. A partir d'aquest curs, el professor associat, que en principi treballa fora de les facultats i dedica unes hores a la docència per traslladar la seva experiència a les aules, haurà d'acreditar dos anys dels últims quatre d'ocupació fora de la universitat. Aquesta és una mesura que, de fet, ja està en vigor, però les universitats hi feien els ulls grossos perquè molts associats, a la pràctica, es dediquen a temps complet a la docència i a altres tasques dins dels campus.

No és nova, en aquest sentit, la denúncia de “precarització creixent” de la docència que entona Antonio Madrid, en afirmar que les facultats han utilitzat cada vegada amb més freqüència el professor associat, que cobra uns 500 euros al mes i per tant surt barat, per emplear-lo a temps complet, i precisament ara serà aquest perfil d'associat el que patirà les conseqüències de la retallada. No obstant això, no es poden comptabilitzar els docents que es veurien afectats per aquesta mesura perquè, dels 2.000 associats de la UB, no hi ha xifres que identifiquin els que es dediquen a temps complet a la universitat.

A l'espera que s'aprovin els pressupostos aquest mes, des de la UB no volen donar detalls dels ajustos previstos, però sí que confirmen les restriccions pel que fa a la renovació de contractes que fins ara han denunciat des del comitè d'empresa. L'alarma ja s'ha instal·lat, d'aquesta manera, entre el personal docent, que veu com fa unes setmanes la UPC va donar el vistiplau a un pressupost pel qual es deixava sense feina més de 300 treballadors.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats