Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Les universitats catalanes registren 1.202 preinscripcions menys que el curs passat

Antoni Castellà, secretari d'Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El nombre de preinscripcions per accedir a les universitats catalanes ha caigut un 2,55% respecte les que es van registrar el curs passat, i acumulen una davallada del 7% en relació al 2011, quan es va fer efectiva la pujada del preu de les matrícules, moment fins al qual la tendència de sol·licituds havia anat a l'alça, des de l'any 2004. Traduït en xifres, es tracta de 1.202 preinscripcions menys respecte al 2012 -fins a 3.612 menys que el 2011-, que responen sobretot a una davallada en el cas dels canvis de grau, de les segones titulacions i de l'accés de persones d'entre 25 i 45 anys. Pel que fa als accessos des de batxillerat i formació professional, la xifra s'ha mantingut.

Dels 47.038 estudiants que s'han preinscrit aquest any al primer curs d'algun grau universitari, 7.156 ho han fet provinents d'altres carreres -el que s'anomena canvi d'estudis-, una xifra un 10,3% inferior a la del 2012 -quan van ser 7.971-. Aquesta disminució, de 812 preinscripcions, és la que provoca en bona mesura la caiguda de més d'un miler de sol·licituds. El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que ha presentat aquest matí les dades, juntament amb els resultats de la selectivitat, considera que no hi ha cap causa concreta rere aquesta reducció. En el cas dels estudiants d'entre 25 i 45 anys, la davallada de preinscrits respecte al curs anterior ha estat del 13,5%, i pel que fa als qui hi accedeixen després d'haver obtingut ja un títol universitari, del 12,4%.

Malgrat que el CIC no ha donat més importància a la disminució, aquesta podria estar condicionada a la capacitat econòmica d'alguns estudiants, segons Vera Sacristán, membre de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU), dedicat a l'anàlisi de les polítiques universitàries. En el cas dels canvis d'estudis, un dels factors de la caiguda, segons Sacristán, seria el fet que “com que ara els graus són més cars, molts estudiants intenten amortitzar al màxim la inversió feta, i si ja han començat una carrera miren d'acabar-la”. Sacristán també creu que “el factor econòmic” seria una de les explicacions de la reducció pel que fa als que volen cursar uns segons estudis després d'haver-se graduat, ja que per a ells el preu de les matrícules augmenta un 40%.

Un cop formalitzades les preinscripcions, ara cal esperar al període de matrícules, quan s'acabarà de concretar el nombre d'estudiants que accedeixen a les universitats respecta a cursos anteriors. Del 15 al 19 de juliol hauran de matricular-se els estudiants assignats en primera preferència; del 26 al 30 serà la segona assignació, i el 26 i el 27 de setembre, l'assignació posterior a la convocatòria de les proves d'accés a la universitat de setembre.

Aprova la meitat dels alumnes que va repetir l'examen de matemàtiques

Un 54,90% dels estudiants que van suspendre l'examen de Matemàtiques de la selectivitat, que contenia un error, i van repetir la prova el juliol han aprovat a la segona oportunitat, pel que han millorat nota, ja que el 88% dels 3.268 que es van presentar havien suspès i un 12% havia aprovat, segons informa Europa Press.

Així ho han anunciat en la roda de premsa de presentació dels resultats el secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, el cap d'oficina de preinscripció, Jesús Maria Prujà, i la coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, que han detallat que el 94,94% del total de 25.416 estudiants han aprovat la selectivitat.

Els alumnes catalans han obtingut exactament la mateixa nota a l'examen de català i en la de castellà de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) amb un 6,18 de mitjana, mentre que en la selectivitat del 2012 el resultat va ser un 5,99 en català i un 6,43 en castellà.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats