Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona, un descans benvingut per als integrants de la marxa anti desnonaments

Els integrants de la marxa anti desallotjaments

Benoît Cros

Els set caminants contra els desnonaments ja han recorregut 1000 km, tenen butllofes, estan cansats i troben a faltar la família. “Però amb aquesta rebuda, tot es fa més lleu”, diu Leonor, partida de Còrdova l’1 de juliol. I és que desenes de militants de la PAH els han rebut aquest dimarts quan arribaven a la plaça Espanya de Barcelona amb crits de “¡Sí, se puede!”.

Aquesta etapa barcelonina suposa aire fresc per als caminants, que no s’han aturat des que van sortir de Còrdova. Cada dia, es lleven a les 5:30 del matí i caminen fins a les 12, quan la temperatura comença a ser massa elevada. S’allotgen en polideportius municipals o bé en cases particulars. Però per primer cop, s’aturaran dues nits a la mateixa ciutat on podran descansar i curar les seves ferides.

La marxa va ser ideada per Richard López, militant de la PAH des de fa més de dos anys. Aquest camioner no està amenaçat per un desnonament però està a l’atur des de fa 7 anys.

Leonor, en canvi, pateix en carn pròpia el drama dels desnonaments. Era avalista de la seva filla, que es va quedar a l’atur i no va poder fer front al pagament de la hipoteca. El Banco Popular li reclama ara 1500 euros al mes fins el 2014, i 700 euros al mes fins el 2041. “És impossible de pagar”, apunta.

Nazaret, amb 18 anys, és la més jove del grup. El seu pare està jubilat i la seva mare a l’atur. Perdran en breu la seva casa, que ja ha estat subastada i està pendent d’alçament. Aquesta estudiant de batxillerat s’ha convertit en la fotògrafa oficial de la PAH de Còrdova, on milita des de fa dos anys. S’ha adherit a la marxa sense que els seus pares hi veïessin cap problema. “És molt dur”, reconeix la jove, tot agraïnt el suport de la PAH de Barcelona.

Els caminants, acompanyats de desenes de militants de la PAH, han prosseguit per la Gran Via, de la que han tallat un carril. Han passat davant de la seu del Banco Popular al Passeig de Gràcia, on José Antonio Gómez protesta cada día per demanar la dació en pagament. Finalment, han arribat a la plaça Sant Jaume on han llegit un manifest destinat als diputats europeus. “El Parlament Europa té una oportunitat de mostrar que serveix per alguna cosa i ha de forçar el govern espanyol perquè rectifiqui”, ha dit Ada Colau, referint-se a la política de l’executiu de Mariano Rajoy pel que fa a desallotjaments. “És una anomalia que hi hagi desnonaments alhora que hi ha milers de pisos buits”, ha afegit.

El dijous, els integrants de la marxa reprendran el seu camí cap a Brussel·les on han d’arribar el proper 25 de setembre.

Etiquetas
stats