Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Barcelona exigeix a l’Estat el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca

Arribada d'un dels grups de manifestants al CIE de la Zona Franca

Jordi Molina

Barcelona —

L'Ajuntament de Barcelona ha instat aquest dimarts a l'Estat a iniciar el procés que condueixi al tancament de tots els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), en concret el de la Zona Franca, tancat provisionalment per obres. En una roda de premsa, el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Seguretat, Jaume Asens ha fet públic l'acord que compta amb el suport del ple municipal. A excepció de Ciutadans i PP, la resta de formacions han donat suport al clam de les entitats, que també han sol·licitat al Ministeri de l'Interior que cessin les deportacions exprés.

Les entitats SOS Racisme Catalunya, Migra Studium i Tanquem els CIE, en representació de la plataforma Tancarem el CIE, han acompanyat el tinent d’alcalde Jaume Asens, que ha qualificat de “vergonya” que, a dia d’avui, encara es pretengui reobrir el centre. “Vull recordar que en els CIE no hi ha delinqüents, només persones que han comès faltes administratives”, ha dit Asens. D’aquesta manera, el consistori de la capital catalana se suma al Parlament de Catalunya, que aquest juliol també va avalar per majoria la petició al ministeri d'Interior de tancar CIE, “una anomalia en l'ordenament democràtic”. En aquella votació PP i Ciutadans també van ser els únics partits que van votar en contra.

Marc Serra, un dels portaveus de Tanquem el CIE, ha remarcat que aquesta declaració “no és aïllada” i que forma part “d’un canvi de paradigma sobre com s’entenen les polítiques migratòries”. Entre les demandes, també s'insta al Ministeri de l'Interior a derogar el Protocol de Deportació de la Policia Nacional de 2007 “per vulnerar els drets fonamentals dels veïns i veïnes del municipi”. Un protocol que permet accions com “la sedació forçosa, la immobilització mitjançant camises de força, brides o corretges de les persones que seran deportades”, segons denuncien les entitats.

El CIE de Barcelona va tancar les portes abans de novembre per dur a terme una sèrie de reformes, però segons el Ministeri de l’Interior reobrirà el proper mes de febrer de 2016. La declaració, que s’aprovarà definitivament aquest divendres al ple de Barcelona, interpel·la directament al ministre Jorge Fernández Díaz que, tal i com han dit les entitats, “no té cap intenció de tancar el CIE”. Tot i així, esperen que els consistoris de les ciutats que encara avui tenen al seu territori Centres d’Internament, com és el cas de Madrid, Murcia, Algeciras o les Illes Canàries, se sumin a la iniciativa de Barcelona.

El proper 30 de gener està prevista una gran mobilització per garantir que el CIE de la Zona Franca no reobri les seves portes. Des de Tanquem els CIEs s’atribueix el tancament a una reacció del Ministeri per la pressió de la ciutadania, cada cop més intensa. Sobretot des que el gener de 2014 s’aprovés el primer auto del jutge de control del CIE de Barcelona, que instava a eliminar les mampares que impedien el contacte físic entre interns i incorporar lavabos a dins del les cel·les.

Fi a les identificacions per motius racials

Fi a les identificacions per motius racialsDurant la roda de premsa, a banda de la petició de que no es reobri el CIE de la Zona Franca, s’han adquirit altres compromisos en la lluita contra el racisme. Les entitats, amb el suport majoritari del ple municipal, demanen mesures municipals per garantir que cap persona sigui identificada i detinguda per qüestions racials i privada de llibertat pel sol fet de trobar-se en situació administrativa irregular. Per aquest motiu, s’instarà a la Guàrdia Urbana i a tots els cossos policials que actuen a Barcelona a evitar qualsevol identificació basada en el perfil racial.

En aquest sentit, el text presentat aquest dimarts, demana que es garanteixi el dret a lliure mobilitat a la ciutat de Barcelona de totes les persones. És a dir, que la documentació acreditativa dels usuaris de transport públic no impliqui acreditar, també, la seva situació administrativa.

Etiquetas
stats