Barcelona instaŀla llits al carrer per informar sobre els allotjaments turístics iŀlegals
La plaça de la Catedral és un dels punts turístics que aquest dimarts ha cedit part de l'espai públic per a albergar una petita habitació amb llit de matrimoni inclosa. 'Que aquest llit estigui disponible a Internet no vol dir que sigui legal', es llegeix en una de les 'parets' de la simulada habitació.
Es tracta d'una campanya publicitària de l'Ajuntament de Barcelona a favor d'“un turisme just i sostenible” que es posa en marxa pocs dies després que Airbnb s'hagi compromès a retirar de la plataforma tots els allotjaments turístics que el consistori li notifiqui que són il·legals.
La campanya promou el web www.fairtourism.barcelona, que conté informació sobre pisos turístics i permet consultar si un allotjament és o no legal, és a dir, si té llicència.
“Detecta fàcilment si t'allotges, o no, en un habitatge d'ús turístic legal. Completa les caselles. Si la teva direcció no apareix, el pis que busques és il·legal”, instrueix la pàgina web. Un cop comprovat, i en cas de tractar-se d'un allotjament turístic il·legal, també pot denunciar-se.
La instal·lació de l'habitació que recrea un allotjament il·legal es podrà veure, a més de a la plaça de la Catedral, a la platja de la Barceloneta i en l'entorn de la Sagrada Família des d'aquest dimarts i fins al pròxim 20 de juliol.
No obstant això, la campanya no només serà visible als carrers, on també es distribuiran cartells en els districtes amb més afluència de turistes (Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Martí). Per conscienciar sobre aquest problema, es farà també visible en webs utilitzats per informar-se o contractar viatges a Barcelona.
Així mateix, s'inseriran aquests missatges a les xarxes socials i es repartiran fullets en els punts més turístics, així com a l'aeroport i el transport públic de la ciutat. Els missatges es difondran en català, castellà, anglès i francès.
Més de 2.000 expedients a pisos sense llicència
Entre gener i juny de 2017, l'Ajuntament de Barcelona ha obert expedients a 2.080 habitatges que eren d'ús turístic a la ciutat sense tenir permís per fer-ho. En aquest primer semestre de l'any, el consistori ha dictat 1.068 ordres de cessament (gairebé el mateix nombre que durant tot l'any passat) i ha obert 1.461 procediments sancionadors.
A més, des del començament del pla de xoc contra els allotjaments turístics il·legals fa un any, el consistori ha comptabilitzat 316 casos de llogaters que havien posat com a allotjament per a turistes els domicilis que tenien llogats. Aquests són, segons fonts municipals, entre el 10 i el 15% dels 3.000 expedients sancionadors que el consistori ha tramitat des de juliol de l'any passat.