Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC i Ciutadans no tanquen la porta a la proposta de CiU d'un govern alternatiu al d'Ada Colau

Alfred Bosch, Gerardo Pisarello, Ada Colau i Xavier Trias en un homenatge

Yeray S. Iborra

La proposta de CiU de fer fora Ada Colau de l'alcaldia, amb un govern alternatiu per a la ciutat, no ha trigat a remoure el panorama polític de Barcelona aquest divendres. Esquerra ha estat la primera a mostrar simpaties pel pla de Convergència, un gest al qual no ha trigat a sumar-se Ciutadans, tot i que els taronges ho han fet de forma més matisada.

La portaveu de la formació taronja, Carina Mejías, ha destacat que “de moment” no posaran els seus vots a disposició d'una gran coalició liderada per CiU, malgrat que s'asseuran a negociar amb els convergents. Mejías ha explicat que el seu grup pretén que la possible construcció d'un govern que porti a Colau a l'oposició sigui “per consens”. Fonts de Ciutadans han destacat a aquest diari que en cap cas donaran suport “a un candidat alternatiu a Colau d'un partit dels que volen trencar Espanya”, en referència a CiU i ERC. La formació sí s'obre a buscar un candidat alternatiu “de consens”.

Per la seva banda, Alfred Bosch, líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, ha assegurat que “sense deixar de banda les seves conviccions” els republicans estarien “disposats a parlar amb tothom qui vulgui un govern de canvi real a Barcelona”.

ERC, fins ara soci de Colau al ple en la majoria de votacions, ha mostrat les seves diferències amb l'actual govern des del pacte de BComú amb el PSC. De fet, aquest mateix dijous, el 'no' rotund d'ERC a les ordenances fiscals per al 2017 va obligar al consistori a retirar la seva proposta fiscal i a prorrogar les de l'últim any.

Acords amb socis antagònics

El pla de Convergència ha de passar per un ampli consens en el ple. Tan ampli que el seu càlcul sembla endimoniat: per tirar endavant una proposta alternativa de govern hauran de pactar amb formacions antagòniques al seu discurs.

Amb deu regidors, CiU necessitaria, com a mínim, el suport d'ERC (5 regidors), Ciutadans (5) i PP (3) o la CUP (3). Si Ciutadans no compartís l'operació per enderrocar Colau encara cabria una última possibilitat: un gir de 180º del PSC, que hauria d'abandonar el govern deixant tirats als seus actuals socis, BComú.

La qüestió nacional és clau per a iniciar qualsevol diàleg: CiU podria temptejar ERC i la CUP, dos partits amb els que ja ha pactat abans en clau nacional al Parlament, tot i que la distància per arribar als tres regidors més que necessitarien els convergents sembla improbable que pugui sortir de les files de Ciutadans o del PP.

stats