Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat frena l'estratègia de l'Ajuntament de Barcelona per paralitzar un hotel de luxe

Barcelona vol protegir, com a Bé Nacional, l'entorn de les Drasssanes

Yeray S. Iborra

“No procedeix la incoació d'un expedient d'aquestes característiques, i menys si la qüestió s'incorpora al debat públic amb voluntat de distreure i eludir responsabilitats”, així de taxatiu s'ha mostrat aquest dimecres el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila. Vila ha reaccionat d'aquesta manera a la petició de l'Ajuntament de Barcelona a la Generalitat de declarar la muralla de les Drassanes com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) –màxima categoria de protecció patrimonial– per evitar un hotel de luxe.

Si la Generalitat hagués considerat la petició del consistori, tal i com obliga la llei de protecció de patrimoni catalana de l'any 1993, s'hauria protegit l'entorn de la muralla i, per tant, s'haurien paralitzat totes les accions a la zona de Drassanes durant, com a mínim, 18 mesos.

Aquest fet hagués permès “guanyar temps” –tal i com declaraven dilluns fonts municipals a aquest mitjà– a l'Ajuntament, que reafirma la seva intenció de descongestionar Ciutat Vella. El consistori ha impulsat els darrers mesos altres iniciatives en la mateixa línia; per exemple, la moratòria hotelera o la recent suspensió de llicències a Ciutat Vella per un any.

El rebuig de Santi Vila a la sol·licitud del consistori però ha estat frontal. “Barcelona ha de prendre les seves pròpies decisions, però no buscant argúcies o excuses amb altres administracions”, ha etzibat Vila, que ha explicat que fa 40 anys que les Drassanes es van protegir i que seria “arbitrari” fer servir la protecció patrimonial per evitar la construcció d'un hotel.

Les declaracions de Vila contrasten amb la postura manifestada per la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, fa un parell de dies: “Si l'Ajuntament demana que es faci expedient, la Generalitat està obligada a fer-ho. Això suposa que la Generalitat té quatre mesos per incoar aquest expedient i que se suspengui momentàniament la llicència d'hotel”, declarava Pin a Catalunya Plural. El consistori ha insistit aquest dimecres en l'obligació de la Generalitat d'incoar l'expedient i es reunirà amb el Departament de Cultura la setmana que ve.

Un hotel refusat pels veïns

Salvem les Drassanes, plataforma veïnal en defensa de la zona portuària del barri del Raval, va aplaudir dilluns l'acció del consistori, que donava resposta a més de deu anys de lluita activista contra l'especulació a la zona i en favor de la recuperació del projecte inicial de construcció d'un parc públic d'habitatge.

Les successives revisions del PERI (Pla Especial de Reforma Interior) del Raval Sud, una adaptació sectorial del PGM (Pla General Metropolità), des del 1985 –segons explicava un dels membres de la plataforma Salvem les Drassanes a aquest diari– havien fet que la quota inicial d'habitatge públic del projecte s'enfonsés del 100% a només el 25%, després de la compra dels terrenys per part de la UGT l'any 2003.

Després d'aquest episodi, i amb la venda del solar per part de la UGT pel quàdruple del preu de compra, la quota d'habitatge públic va desaparèixer definitivament dels plànols del solar sense edificar. L'última transmissió, l'any 2015, va ser per 22 milions d'euros; l'objectiu del comprador, la cadena Praktik, era construir un hotel de luxe en els terrenys.

Etiquetas
stats