Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

L'ocupació de joves de Sarrià és la primera a trobar consens amb l'Ajuntament

Imatge de l'espai ocupat al carrer Hort de la  Vila

Oriol Solé Altimira

Un grup de joves del districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi tenia un problema: la manca d'espais al barri per desenvolupar activitats. Ells mateixos, convocats per l'assemblea de joves l'Esberla, van optar per posar remei a la situació ocupant el passat mes de desembre la masia del carrer Hort de la Vila, una antiga casa propietat de l'Ajuntament en desús des del 2010.

Aquesta última setmana s'ha començat a albirar un consens entre diferents actors -consistori, joves i entitats culturals, veïnals i de comerciants-per convertir les casetes d'Hort de la Vila en un espai per als joves, entitats de cultura popular i un centre de memòria de l'artista Joaquín Torres-García (a qui el MoMa de Nova York va dedicar una retrospectiva fa pocs mesos).

Sense oposar-se del tot a l'espai per a Torres-García, Jofre Figueras, de l'assemblea l'Esberla, expressa “dubtes” sobre l'encaix del mateix a les cases de Hort de la Vila i prioritza els projectes de l'espai per a joves i la casa per la cultura popular. No obstant això, valora positivament la resposta de l'Ajuntament a l'ocupació. “Fins al moment ens han deixat ser nosaltres mateixos, no ens han posat traves i els requisits que han posat han estat comprensibles”, afirma.

La gestió d'una ocupació no és fàcil per a cap equip de govern, més per al de Barcelona en comú, a qui li plouen crítiques per part dels grups conservadors de la ciutat per la suposada falta de “mà dura”. L'Ajuntament va visitar l'espai un dia després de l'ocupació, i ha vingut registrant un diàleg amb els joves. El regidor del districte i primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, va descriure l'ocupació com una “oportunitat”.

Per decidir què fer amb l'espai, dilluns passat es va celebrar una reunió que va congregar un ampli ventall d'entitats del barri. Al costat de Pisarello, hi havia des de l'Associació de Veïns al Centre Parroquial, passant per caus, esplais, entitats de cultura popular o comerciants. Les casetes d'Hort de la Vila van ocupar també part del plenari del districte de dimecres, en què alguns veïns es van mostrar contraris al camí emprès i fins i tot es va sentir la paraula “prevaricació”, de forma una mica gratuïta.

La seguretat de l'edifici és un dels temes pendents a abordar. “Les casetes s'aguanten, però és evident que cal una reforma”, assegura Figueras. També posa l'accent en la qüestió de la seguretat des de l'Eix Comercial de Sarrià seu president, Salvador Vendrell, així com en què el projecte es desenvolupi dins de la legalitat. “Hi ha d'haver consens abans de prendre decisions”, afegeix.

Més ocupacions de joves

Si bé la situació a Sarrià-Sant Gervasi sembla canalitzada, no passa el mateix en un altre espai ocupat de la ciutat sota el mandat d'Ada Colau al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona. Es tracta de l'edifici municipal de Transformadors al barri del Fort Pienc, que ha vist passar plans per donar-li ús de l'últim govern socialista i el de Trias però va seguir buit fins que l'estiu passat va ser ocupat per un grup de joves.

No obstant, els ocupants no guardaven cap relació amb el col·lectiu Exigim Espais, que agrupa les entitats del barri que reclamen un ús per les entitats juvenils, tal com estava inclòs en el pla d'equipaments juvenils aprovat el 2008. Això ha creat un problema afegit al de l'ocupació, i Exigim Espais ha acabat per no participar en el procés participatiu per Transformadors impulsat pel consistori.

Així mateix, des de finals de 2015 joves de Gràcia han ocupat l'antiga comissaria de Policia del carrer Nil Fabra, un altre edifici propietat del patronat municipal d'habitatge. El districte va arribar un acord amb els joves perquè es quedessin si s'obrien al barri, vetllaven per la seguretat de l'edifici i mantenien una bona convivència amb la resta de veïns, cosa que els ocupants s'han mostrat disposats a fer des que van entrar a la antiga comissària.

Etiquetas
stats