Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Can Vies encara la seva reconstrucció amb aires renovats

Can Vies, en fase de reconstrucció. / Can Vies

Pau Rodríguez

Barcelona —

La part derruïda està ara desenrunada i amb un terra de rajoles. Un parell de persianes de xapa noves separen la part principal de la finca -danyada però encara amb parets i sostre- de la que queda ara a l'aire lliure, on se situava l'antiga capella abans de l'enderroc. En aquest espai hi ha algun panell amb informació per als veïns i desenes de testos. A la primavera hi havia moltes flors; ara més aviat abunden els cactus. Aquest és l'aspecte de Can Vies sis mesos després del seu intent de desallotjament i enderroc per part de l'Ajuntament de Barcelona.

Ara l'espai autogestionat afronta la seva etapa de reconstrucció. Més enllà dels gestos simbòlics, que van portar a centenars de veïns a treure els enderrocs de la part enderrocada de la finca, ara comencen les obres. En els darrers mesos s'ha dut a terme a Can Vies un procés de participació i de debats que ha desembocat en un pla d'usos ben definit per al centre, que preveu habilitar una desena d'espais: una sala de cinema, un gimnàs i espai de salut, una botiga de roba reciclad, una sala per a grups de música o una cuina. “El que ja no hi haurà serà zona d'habitatge, seran tot equipaments”, resumeix Ferran Aguiló, de l'Assemblea de Sants.

El col·lectiu de Can Vies va presentar ahir detalladament el pla de treball per a la reconstrucció i el projecte final previst per al centre. Aquesta és la finalitat amb què van recaptar prop de 90.000 euros de 2.266 mecenes. Per ara, segons Aguiló, s'han gastat només 6.000 euros en material d'obra. “La majoria del que fem servir és reciclat”, diu.

En els últims sis mesos la majoria de treballs han estat d'adequació de la zona de l'antiga capella, sempre amb l'ajuda de tècnics voluntaris que, a títol individual, els assessoren en diferents processos de la reconstrucció. “Han vingut enginyers, arquitectes, bombers... en funció de les necessitats”, explica Aguiló. Les previsions de reconstrucció definitiva de Can Vies són d'almenys un any, segons els seus impulsors.

Qui no s'ha acostat al centre durant els últims mesos ha estat l'Ajuntament de Barcelona. Des del col·lectiu asseguren que no han tingut notícies del consistori des dels incidents del passat mes de maig, quan durant una setmana al barri de Sants va ser escenari d'enfrontaments entre els Mossos d'Esquadra i els activistes i veïns pel desallotjament de Can Vies la endemà de les eleccions europees.

“L'assemblea s'ha renovat; hi ha més participació”

Si hi ha una conseqüència beneficiosa per a Can Vies del seu intent d'enderroc ha estat el major interès generat pel centre per part dels veïns. “L'assemblea s'ha renovat, i hi ha més participació i gent nova”, valora Aguiló, que constata com en les trobades dels últims mesos per dissenyar el nou pla d'usos del centre -“d'acord amb les necessitats del barri”, segons Aguiló- ha hagut més gent que abans dels incidents.

D'altra banda, des del col·lectiu han denunciat que la justificació de l'Ajuntament per enderrocar Can Vies, el fet que quedés afectada per les obres de cobriment de les vies del tren -l'anomenat calaix de Sants-, no és cert. Han aportat un document aprovat al març de 2014 pel consistori, el Projecte executiu d'urbanització sobre la coberta i els espais annexos d'accés ferroviari a l'Estació de Sants, en el qual consta que just a la finca de Can Vies estava previst aixecar pisos i no la zona verda promesa.

“Llavors va ser urbanística o política la raó per eliminar Can Vies?”, es pregunta Aguiló.

Etiquetas
stats