Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Guanyem Barcelona buscarà conquerir l'Ajuntament des dels moviments socials

Ada Colau, Jaume Asens i Joan Subirats han presentat la plataforma Guanyem Barcelona. /EDU BAYER

João França

Barcelona —

L'activista Ada Colau, l'advocat Jaume Asens i el professor Joan Subirats han presentat aquest dijous davant la premsa la plataforma ciutadana Guanyem Barcelona, el germen d'una candidatura a les eleccions municipals de la capital catalana que vol créixer des dels moviments socials. “Som gent que volem Barcelona i l'estem perdent, i ara estem decidits a tornar-la a guanyar”, ha explicat Joan Subirats durant l'acte.

Els encarregats de presentar Guanyem Barcelona han volgut insistir que el projecte és encara una plataforma ciutadana, no una candidatura, i ni de bon tros una candidatura unitària de tots els partits d'esquerres. “No volem ser una sopa de lletres”, ha assenyalat Asens. Sí que han apuntat, tanmateix, que el seu objectiu és entrar en contacte amb col·lectius veïnals, moviments socials i formacions polítiques de la ciutat per veure si hi ha opcions de “confluir” en la construcció d'una alternativa al poder municipal actual.

Prop de 200 persones ja formen part d'aquesta iniciativa que defensa que “els ajuntaments poden ser la caixa de resistència per frenar aquesta ofensiva oligàrquica”, segons paraules de Jaume Asens. “Aquest règim del 78 està fracturat per moltes parts, té molts nivells de crisi i una n'és la municipal”, ha afirmat l'advocat.

Ada Colau, a la qual s'ha assenyalat des d'alguns mitjans com a líder de la iniciativa, ha demanat que no es redueixi aquest projecte als “personalismes”. “Guanyem Barcelona és molt més que això, no és el xiringuito d'Ada Colau”, ha remarcat l'activista, que ha assegurat que ella no és candidata “a res”, almenys fins que els integrants de la iniciativa decideixin qui ha d'encapçalar una eventual candidatura.

Al llarg de la roda de premsa s'ha incidit que la plataforma defensa que hi ha recursos suficients per donar la volta a la creixent situació de pobresa i desigualtats que es viu a la ciutat i al país, que hi ha una majoria de la població farta de “la vella política al servei dels poderosos i corruptes” i que és el moment de plantejar una alternativa. “Volem ocupar l'Ajuntament i obrir-lo als ciutadans”, ha proclamat la que va ser portaveu de la PAH.

Colau ha explicat que el calendari de Guanyem Barcelona passa per recollir 30.000 signatures (15.000 a Barcelona) amb la data límit fixada al setembre, fet que els servirà per enfortir la plataforma. Durant el mes de juliol duran a terme una campanya pels barris de la ciutat per recollir “diagnòstics” i “propostes” dels veïns, i no serà fins a la tardor quan es presentaran oficialment com a candidatura a les eleccions.

La plataforma es va donar a conèixer fa poques setmanes i Catalunya Plural va publicar el manifest en que es presentava el projecte. Tot i que encara se'n sabia molt poca cosa, diversos partits i col·lectius ja van reaccionar al respecte. Tant ICV com EUiA han mostrat el seu interès per la iniciativa, mentre que la CUP ha mostrat les seves reticències al fet que es comptés amb un partit com ICV, que va estar durant anys en el govern de la ciutat.

Tot i això, la formació independentista encara ha de decidir la seva postura a l'assemblea local de Barcelona. Altres col·lectius com Procés Constituent o Podem també valoren positivament la proposta i posaran en marxa processos deliberatius per decidir la seva postura.

Etiquetas
stats