Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Guanyem Barcelona comença a caminar amb una crida a la confluència ciutadana per les municipals

Ada Colau en una xerrada organitzada al juliol per l'escola de l'IGOP sota el títol "Del carrer a les urnes, de les urnes al carrer" / Mireia Carulla

Arturo Puente / João França

TEXT: Manifest de Guanyem Barcelona

El procés que impulsa Ada Colau juntament amb un grup de persones de diversos espais polítics, reunits sota la plataforma ciutadana 'Guanyem Barcelona', fa un pas endavant. En un manifest al qual ha tingut accés Catalunya Plural, Guanyem Barcelona crida a crear una candidatura de confluència per “rescatar la democràcia” des de l'ajuntament de Barcelona. Citen a la ciutadania a participar el dia 26 de juny, quan presentaran el projecte, per “demostrar que és possible construir una ciutat diferent”. Avui llancen també la seva web guanyembarcelona.cat

El projecte porta en marxa uns mesos, temps en què ha anat recollint visions i opinions entre el teixit associatiu de la ciutat. Les persones que ho dinamitzen consideren que aquest és el moment adequat per llançar una candidatura ciutadana per a la ciutat de Barcelona perquè “s'ha obert una esquerda històrica” que no poden ni volen desaprofitar. “En els últims anys, multitud de moviments i iniciatives ciutadanes han denunciat l'estafa que estem patint i han evidenciat la incapacitat de la vella política per donar resposta a les necessitats de la gent”, asseguren. Per això consideren que cal “enfortir, més que mai, el teixit social i els espais d'autoorganització”. “Però ha arribat l'hora, també, de reapropiar-nos de les institucions per posar-les al servei de les majories i del benestar comú”, asseguren en el comunicat.

Personalitats veïnals, acadèmiques i de moviments

La plataforma Guanyem Barcelona compta entre els seus promotors amb persones del moviment veïnal, com l'activista Gala Pin, l'economista Albert Recio, l'advocat Jaume Asens, o Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona; del món acadèmic, com Gerardo Pisarello, professor de dret constitucional, Zaida Muxí, experta en urbanisme i habitatge, Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política, el professor d'antropologia Manuel Delgado, el politòleg Raimundo Viejo, Jordi Mir, del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials, o Xavier Domènech, professor d'història i membre de Procés Constituent; de la cultura, com l'artista i teòric Marcelo Expósito o el director Pere Portabella; també d'altres moviments sectorials, com Gemma Tarafa, de l'Observatori del Deute Global, Eloi Badia, de la plataforma Aigua és vida i la Xarxa per la Sobirania Energètica, Carlos Sánchez Almeida, advocat especialitzat en drets a internet, o la pròpia Colau, entre altres.

Més d'una trentena de persones del món acadèmic, de moviments socials i de la xarxa veïnal que, tal com expliquen en el document, no volen formar “ni una coalició ni una simple sopa de lletres” sinó “construir nous espais que, respectant la identitat de cada un, vagin més enllà de la suma aritmètica de les parts que els integren”.

La vocació de Guanyem Barcelona no és en cap cas una aliança electoral entre partits, sinó constituir una veritable candidatura ciutadana, que impliqui amplis sectors de la societat. No obstant això, la plataforma ja ha tingut contactes amb formacions com ICV-EUiA, les CUP, Podem, Procés Constituent o el Partit X, si bé no de caràcter oficial. Guanyem treballa per obrir el procés a la major participació ciutadana possible per construir una opció electoral “de confluència, amb vocació guanyadora, de majories”. “Una candidatura que entusiasmi, que tingui presència als barris, als llocs de treball, en el món de la cultura, i ens permeti transformar les institucions en benefici de la gent”, expliquen.

Propostes concretes des dels espais municipals

Quant a les propostes programàtiques, no han volgut fer una llista de propostes de màxims, sinó treballar en propostes concretes que es puguin aconseguir des dels espais municipals, en la lògica del que han estat fent els moviments socials en l'etapa post15M. Entre les mesures que apunten en el manifest hi ha l'elecció directa dels regidors i regidores de districte, controls socials sobre els pressupostos i iniciatives i consultes ciutadanes vinculants.

En el text, Guanyem Barcelona també parla de la necessitat de “plantar cara” des de la capital catalana “als lobbies financers, immobiliaris i turístics”, i que les institucions apostin per l'economia social i l'ocupació sostenible. “Les millors experiències ens demostren que si ens organitzem a partir d'objectius i pràctiques concretes, podem assolir fites que semblen impossibles”, remarquen.

A continuació es reprodueix el text del manifest de Guanyem Barcelona

Etiquetas
stats