Catalunya, la primera comunitat a Espanya que prohibeix els circs amb animals salvatges
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la llei que prohibeix l'actuació en el territori autonòmic dels circs amb animals salvatges. CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han avalat amb la seva votació la nova norma, que arribava a la Cambra catalana després del vistiplau del Comitè de Garanties Estatutàries (CGE) de Catalunya, i que entrarà en vigor a nivell regional d'aquí a dos anys. A Catalunya ja hi ha 100 municipis que han prohibit aquesta pràctica.
La proposta de llei ha estat impulsada per la campanya Catalunya Lliure d'Animals a Circ (CLAC), que va aconseguir el 2012 que ERC, CiU i Iniciativa per Catalunya signessin un pacte preelectoral en el qual es comprometien a debatre el tema en el Parlament durant la següent legislatura. Al pacte es va unir més tard el PSC i la CUP.
La proposta que pretén eliminar els animals d'aquest tipus d'espectacles va ser aprovada el 2014 amb els únics vots en contra de Ciutadans i el Partit Popular, però la votació es va retardar després de l'intent dels populars d'evitar la seva aprovació enviant la proposta al CGE, qui finalment ha donat llum verda a la votació per considerar que “respon a una finalitat legítima constitucionalment i estatutàriament, com és la protecció dels animals”.
Des de la campanya Catalunya Lliure d'Animals, impulsada per l'Associació Animalista Libera! i la Fundació Franz Weber, es mostren optimistes amb la votació i recalquen que es tracta d'una “llei innovadora” ja que inclou la creació d'un Observatori que avaluarà les condicions dels animals no salvatges que actuen en els circs.
“Creiem que és un precedent històric que serà aprofitat per molts més països que només han prohibit la utilització d'animals salvatges com França o Itàlia”, sosté l'advocada de CLAC Anna Mulà, que assegura que creu que la prohibició d'aquestes actuacions “permetrà iniciar altres debats on els animals també pateixen en espectacles”.
L'Observatori que controlarà els circs
La llei inclou la creació d'un Observatori en el qual estaran representats l'àmbit científic, l'acadèmic, els col·legis professionals, les entitats de protecció animal i el sector circense.
Aquest òrgan treballarà durant dos anys des de l'aprovació de la llei per elaborar un informe que es presentarà al Govern de Catalunya, en el qual es reflectiran les condicions en què es troben els animals no salvatges en els circs que actuen dins el territori català. A partir de les seves conclusions, l'executiu català podrà procedir a la prohibició de la utilització i exhibició dels animals no salvatges que consideri que són maltractats en aquest tipus d'espectacles.
Les funcions d'aquesta entitat pionera col·locarà a Catalunya en un punt intermedi entre les legislacions d'alguns països europeus que només prohibeixen els espectacles amb feres salvatges i les lleis més restrictives establertes a Bolívia, Grècia, Xipre i Malta, els únics països que han restringit els espectacles amb qualsevol tipus d'animals.
“Estratègia per aconseguir vots”
Els empresaris circenses que defensen la utilització d'animals en el circ s'escuden en la tradició i defensen el seu tracte cap als animals al·legant que les imatges utilitzades per les organitzacions animalistes són antigues, i que amb els sistemes de control imposats per l'estat és impossible que un cas de maltractament animal passi inadvertit.
“Creiem que estan atacant al més feble; com el circ no està unit com el sector taurí, és més fàcil d'abordar”, assegura el director general del Circ Wonderland, Riungo Maccagi, que al·lega que els animalistes es mobilitzen en contra del sector perquè no està prou organitzat. “A Barcelona estan treballant amb les orques, amb els dofins i segueixen fent Bous al Carrer i malgrat això ens ataquen a nosaltres”, al·lega Maccagi, el circ ofereix diversos espectacles dels quals només en un s'utilitzen animals. L'empresari considera que “per fer un circ de qualitat s'han de tenir animals”.
Maccagi acusa els partits polítics que donen suport a aquesta proposta de llei de fer-ho “per aconseguir els vots que els ofereixen les associacions de protecció d'animals” i assegura que tot i que de moment no han pres accions legals quan s'aprovi la llei ja s'ho plantejaran. “De moment ens atenim al que el públic vol, al que la gent vota”, explica, “així que hem deixat de portar l'espectacle amb animals a Catalunya”.