CDC, ERC i les entitats sobiranistes discrepen sobre la presència de polítics en una llista unitària
CDC, ERC i les entitats sobiranistes discrepen sobre la presència o no de polítics en una llista unitària per la independència de cara a les eleccions del 27S, tot i que coincideixen que l'acord hauria de produir abans de 15 dies, mentre Unió adverteix del risc d'un tripartit independentista.
L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van acceptar dissabte liderar la unitat de l'independentisme per al 27 de setembre, tot i que les seves propostes difereixen, ja que l'ANC advoca per la presència de polítics en una llista unitària, mentre que l'altra entitat sobiranista defensa la seva exclusió, si bé els líders de CDC i ERC sí que formarien part d'un govern de concentració.
Així, després de la decisió de l'ANC i d'Òmnium d'acceptar el repte de liderar la unitat de l'independentisme, el debat se centra ara en si aquesta candidatura ha d'incloure o no a polítics en actiu, qüestió que estarà sobre la taula en les reunions entre entitats i partits que començaran a partir de demà per intentar arribar a un acord.
CDC i ERC també difereixen en aquest tema, ja que els convergents es decanten per la inclusió de polítics en la llista unitària, mentre ERC està disposada a “fer un pas al costat” en nom d'una llista civil per la independència, encara vol que aquesta vagi acompanyada d'un acord per a un govern de concentració.
Així, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha apostat per la presència de polítics a la llista: “Personalment, crec que una llista que es vol unitària ha de sumar a tots els que pugui sumar”, perquè “tothom aporta un capital en aquest procés”, ha argumentat.
En canvi, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, defensa que no hi hagi polítics en actiu a la llista, tot i que proposa que els màxims dirigents de CDC i ERC, Artur Mas i Oriol Junqueras, a més de la CUP, formin part d'un govern de concentració després de la hipotètica victòria electoral.
“Els consellers no tenen per què ser diputats, cosa que permetria que Artur Mas i Oriol Junqueras estiguessin al Govern. Ningú s'imagina el futur polític del país sense ells. El món no entendria que fem la independència sense comptar amb el president Mas, una de les persones que més ha fet pel procés”, ha esgrimit Casals.
Des de l'àmbit dels partits, el coordinador general de CDC, Josep Rull, creu que “probablement” els partits i els polítics que ara estan en “primera línia” formaran part de la candidatura transversal per al 27S.
“No podem renunciar a aquest capital humà”, ha asseverat Rull, que s'ha mostrat convençut que en el procés de negociació d'aquesta possible candidatura transversal no es perdrà a Artur Mas, tenint en compte l'“autoritat moral” que ostenta en el procés independentista.
Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha insistit que la seva formació està disposada a “fer un pas al costat” en favor d'una “llista civil per la independència” que inclogui “les persones més preparades”.
En aquest context, Rovira ha afirmat que els líders polítics “no deixaran de ser-ho”, encara que “ocupin un altre lloc en el panorama que estem dibuixant” amb la formació d'una “llista civil” per la independència, en al·lusió al fet que els polítics sí que estarien representats al Govern que es formaria si guanyés la candidatura independentista.
En el que sí que coincideixen tots, partits sobiranistes i entitats, és que l'acord per a la llista unitària hauria de produir com a màxim en un termini de 15 dies.
Unió, l'exsoci de CDC, ha advertit per la seva part dels riscos que suposaria un tripartit independentista de CDC, ERC i CUP després de les eleccions catalanes, en un context polític en què ha reivindicat el “coratge de ser moderat”.
En una entrevista amb Efe, el seu secretari general, Ramon Espadaler, ha expressat la seva preocupació per “la capacitat d'incidència” que té la CUP sobre ERC i, al seu torn, Esquerra sobre CDC, en una mena de nou “tripartit” que pot conformar després dels comicis.
La candidata de Ciutadans a 27S, Inés Arrimadas, ha criticat que Artur Mas centri el debat polític català a les entitats sobiranistes i “faci veure” que representen a tota la societat catalana.