Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú Podem treu el referèndum de les seves línies vermelles però insta el PSOE a buscar una solució alternativa

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech

Agències

Barcelona —

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha advertit aquest dijous al PSOE que si no s'arriba a una solució de consens sobre el dret a decidir dels catalans el possible acord amb Podemos “s'encallarà”. D'entrada, Domènech ha apostat per un referèndum d'autodeterminació, tot i que no l'ha situat entre les seves línies vermelles: “Un no ha de parlar de condicions per seure a negociar”, ha explicat en una entrevista a Rac-1.

Domènech ha celebrat que pugui abordar amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, una proposta de consens sobre Catalunya, tal i com va proposar aquest dimecres el líder de Podem, Pablo Iglesias, al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

No obstant això, no ha revelat quan preveu tenir la seva primera trobada amb Iceta perquè abans, “en les pròximes 24 o 48 hores, s'ha d'aclarir la configuració de les taules de negociació” entre el PSOE i Podem. “És evident que, si no arribem a una solució sobre el tema del dret a decidir dels catalans, això s'encalla”, ha afegit.

Domènech ha suggerit que el punt intermedi on pot haver-hi consens, almenys entre PSC i En Comú Podem, és un referèndum en el qual es pregunti sobre si Catalunya ha de ser un “Estat independent” i, en cas d'optar pel 'no' , es pugui escollir una alternativa que no sigui la “defensa de l'statu quo”.

Ha asseverat que Podemos continua defensant el referèndum per Catalunya, i ha subratllat “algunes propostes alternatives fetes des del PSC” sobre això. En aquest sentit, ha celebrat que els socialistes Miquel Iceta i Carme Chacón s'hagin mostrat “favorables a assumir la defensa del dret a decidir, però a posteriori d'un referèndum constitucional”.

'No' al tripartit PSOE-C's-Podemos

Domènech també ha advertit al PSOE que “no hi haurà un tripartit” amb els socialistes, Podem i Ciudadanos, ja que, al seu parer, seria unir la protesta del carrer amb l'IBEX-35. En aquest sentit, ha recordat al PSOE que un Govern del canvi “no passa per Ciudadanos”, i ha sostingut que si no s'ha arribat a un pacte entre aquests partits fins ara, difícilment s'aconseguirà en els dies que queden de negociació.

Ha deixat anar al PSOE que el seu acord amb Ciudadanos “és un mort i un zombi” que ha estat derrotat democràticament en dues votacions d'investidura al Congrés, i ha defensat un pacte d'esquerres amb IU.

Pocs minuts després, a la mateixa emissora radiofònica, la número dos del PSOE al Congrés per Madrid i membre de l'equip negociador dels socialistes, Meritxell Batet, ha apostat per la suma de PSOE, Podemos i Ciudadanos. Segons la seva opinió, les tres formacions defensen una reforma federal de la Constitució, la qual cosa suposa un primer “punt de trobada”.

Etiquetas
stats