Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

El Consell de Garanties Estatutàries avala la llei de consultes

El Consell de Garanties avala la ley de consultas catalana, pero con cuatro votos particulares

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Un Consell de Garanties Estatutàries (CGE) dividit ha acabat avalant la constitucionalitat del text complet de la nova llei de consultes que el Parlament preveu aprovar a finals de setembre i que servirà com a empara legal per convocar la consulta sobiranista del 9N. Quatre dels nou membres de l'òrgan consultiu han emès vots particulars per mostrar les seves discrepàncies amb el dictamen final.

En les seves conclusions, de caràcter no vinculant, el CGE considera que el text legislatiu no vulnera la Constitució ni l'Estatut. Els quatre vots particulars a aquest dictamen han estat emesos pels consellers proposats per PSC, ICV i PP (Pere Jover, Eliseo Aja, Marc Carrillo i Carles Jaume Fernández), i són diferents entre si.

El dictamen arriba després que els grups proconsulta -CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP- portessin el text al Consell al juliol perquè es pronunciés sobre cinc articles, malgrat estar convençuts de la constitucionalitat de la norma. També PP i PSC havien demanat l'examen del CGE.

Els partits del pacte per la consulta es van comprometre a anar al Consell de Garanties, ja que van argumentar que així s'esvairien els dubtes dels que qüestionen que sigui constitucional. L'objectiu és tenir arguments jurídics en el moment que es produeixi el probable veto del Tribunal Constitucional.

El Consell de Garanties Estatutàries va ser renovat aquesta legislatura i compta amb majoria sobiranista. El president, Joan Egea, i dos vocals, Àlex Bas i Francesc de Paula Caminal, van ser elegits a proposta de CiU, mentre que ERC va proposar a Jaume Vernet i Joan Ridao, PSC Pere Jover i Eliseo Aja, ICV-EUiA Marc Carrillo i PP a Carles Jaume Fernández.

El Govern creu que hi ha “arguments jurídics” per convocar la consulta

El Govern de la Generalitat s'ha mostrat satisfet amb el dictamen del CGE. Pel portaveu Francesc Homs, el text aporta “arguments jurídics” que permetrien convocar la consulta del 9N. “L'ordenament jurídic espanyol permet l'exercici de la democràcia”, ha assegurat, pel que ha demanat al Govern espanyol que no posi traves.

Malgrat que els consellers proposats pel PSC han mostrat discrepàncies amb el dictamen, el Partit dels Socialistes ha reafirmat la seva intenció de votar a favor de la llei de consultes quan arribi al ple del Parlament. Després de destacar la divisió en el si del CGE, la secretària d'organització socialista, Assumpta Escarp, ha exigit al Govern que explori la via del diàleg per arribar a un acord amb l'Estat ja que, en opinió del PSC, la llei de consultes no serveix per convocar la consulta.

Sobre el suport del PSC a la llei s'ha pronunciat el PP, que considera que és com “posar un llumí en mans d'un piròman”. El portaveu conservador ha considerat que la divisió dels consellers demostra que no hi ha “una idea clara” de la constitucionalitat de la llei. Des de la direcció de partit a Madrid han arribat més lluny per boca de Javier Arenas, que ha assegurat que la llei vulnera l'Estatut i la Constitució malgrat el dictamen del CGE.

Etiquetas
stats