Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La lluita interna pel control de Podem Catalunya obre una nova bretxa entre Colau i Iglesias

Els dirigents d'En Comú van a la roda de premsa on van presentar la idea del nou partit

Arturo Puente

L'escenari d'investidura en el qual estan concentrats els partits del Congrés no ha paralitzat els moviments de les esquerres catalanes, que es mouen al ritme que marca Ada Colau i la seva intenció de convertir En Comú en un partit de confluència permanent. La idea dels comuns de formar un nou subjecte polític ve a desenvolupar l'esperit de les candidatures guanyadores en les eleccions municipals de Barcelona i a les generals a Catalunya, però no ha caigut igual en els diferents espais confluents d'aquelles.

En el cas de Podemos, d'una banda consideren que el projecte de Colau és positiu, però d'altra volen fer-ho a la seva manera i, sobretot, amb el seu propi calendari. El començament de la construcció del partit en plenes negociacions sobre el govern espanyol ha estat vist com inoportú, sensació agreujada per l'actual estat de desorganització del partit a Catalunya. Segons expliquen fonts de Podemos, el projecte del nou partit necessita més temps i més concurs de la resta de formacions, en cas contrari és “un pols” als altres pel control de l'espai d'esquerres a Catalunya.

Segons creu la cúpula de Podemos, en la qual hi ha diversos diputats catalans i coneixedors de la realitat catalana, la influència de Colau a l'escenari català és fort, però se circumscriu principalment a Barcelona i les dinàmiques a la resta del territori són diferents. Aquesta idea és rebutjada per fonts d'En Comú, que posen en la balança els resultats obtinguts per Catalunya Sí que es Pot en comparació amb els d'En Comú Podem, candidatura que portava la inconfusible signatura de l'alcaldessa de Barcelona.

Fachin es postula com a secretari general

A la digestió del projecte dels comuns per part de Podemos no ha ajudat el sorgiment d'una candidatura crítica amb la direcció, de la mà del diputat de Podem Albano-Dante Fachin. Fachin va llançar aquesta setmana la seva carrera cap a la secretària general de Podem Catalunya, recolzat pel també diputat de Podem Joan Giner i un grapat de càrrecs locals de la formació. Això passa quan encara no hi ha calendari per a la formació de la nova executiva, que es troba en període d'interinitat des de la dimissió de Gemma Ubasart després de les autonòmiques. De fet, Podem va anunciar aquest mes la seva intenció d'ajornar les primàries catalanes, intentat així paralitzar de moment la confluència permanent de Colau.

Aquesta decisió de la cúpula no va agradar a Fachin, que ha acabat presentant la seva candidatura amb l'objectiu d'accelerar el procés de primàries al partit i començar com més aviat millor el procés de confluència amb En Comú. Segons el diputat, que va guanyar les primàries a número u del partit a les autonòmiques però que va quedar posteriorment relegat al número 5 de Catalunya Sí que es Pot, és hora que les decisions sobre Podem es prenguin a Catalunya.

Fonts de la direcció estatal de Podemos veuen en el moviment del seu diputat crític una maniobra d'En Comú per agilitzar la formació del nou partit català, el que, segons lamenten, “desdibuixaria la identitat” del partit morat a Catalunya. Altres parlen de Fachin simplement com d'un diputat sense suports externs, fora del corrent de Revolta Global (Esquerra Anticapitalista a Espanya).

Els de Colau, per la seva banda, neguen tota relació amb les iniciatives que pugui tenir el diputat de Podem, i es remeten a episodis d'enfrontament amb el partit protagonitzats per Fachin en el passat i dels que destaquen que no tenien cap relació amb En Comú . A més, expliquen, les relacions d'En Comú amb Podemos al Congrés són “excel·lents”, cosa que també assegura Podemos.

Reacció a Podem

Tal i com apunten des d'En Comú, no és aquest el primer moviment crític del diputat de Podem. L'últim, al gener, va consistir a enviar un comunicat a les bases del partit reclamant més visibilitat per la seva formació en el grup parlamentari. Entre els càrrecs que li donen suport es troba també el diputat Joan Giner, que va denunciar haver patit pressions sobre el sentit del seu vot en la declaració d'inici del procés constituent del Parlament. Fachin és també proper a alguns regidors, com el badaloní Javier López, i proper a alguns diputats estatals, com Marta Sibina, la seva parella. A més va ser Xavier Domènech, número u d'En Comú Podem i persona molt pròxima a Colau qui en el seu moment el va proposar com a candidat autonòmic per Podem.

Amb suports d'En Comú o sense, el cert és que el llançament de la candidatura de Fachin ha obligat a Podemos a reaccionar on no pensava fer-ho, en el debat sobre la cúpula catalana, que havien ajornat. Ara s'especula amb una candidatura oficialista per oposar-se a Fachin, que podria estar liderada per la diputada al Parlament Jessica Albiach o pel diputat al Congrés Raimundo Viejo. Aquest últim, preguntat per la possibilitat, no descarta poder liderar aquesta candidatura de primàries, però assegura que els seus plans a curt termini se centren en el Congrés i en les negociacions d'investidura.

Els calendaris de l'esquerra catalana i espanyola no s'acaben de sincronitzar. Mentre que Podemos se centra en la Moncloa i trepitja el fre a Catalunya, En Comú posa la directa. Dissabte passat el plenari de Barcelona en Comú, màxim òrgan de decisió de la força municipalista, no va tenir temps de discutir sobre la construcció del nou partit, cosa que no va ser obstacle perquè la formació emetés una nota de premsa en què anunciava que s'havia donat “el tret de sortida per al procés de construcció d'un espai polític d'àmbit català”. Els de Colau no perden el temps i la idea de construir una nova formació amb l'esperit ciutadanista de les dues experiències victorioses d'En Comú avança ferm. L'encaix del projecte amb Podemos es decidirà més endavant.

Etiquetas
stats