Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

El desglaç i les pluges castiguen la Vall d'Aran

El desbordament del riu Garona obliga a evacuar més de mig miler de veïns que viuen en cotes baixes

catalunyaplural.cat

La nit haurà estat llarga als pobles de la Vall d'Aran travessats pel riu Garona, totalment desbocat des de dimarts al matí a causa del desglaç i les fortes pluges que van fustigar la comarca pirinenca durant tot el dia. El desbordament del riu Garona va obligar a evacuar més de mig miler de veïns que viuen a prop de la llera dels rius i en cotes baixes, davant la previsió que plogués durant tota la jornada. Aquest dimecres es preveuen xàfecs febles però localment forts en algunes zones del Pirineu com a la mateixa comarca, fet que fa augmentar la incertesa que les inundacions empitjorin.

Segons les informacions de de Protecció Civil, van haver d'abandonar temporalment les seves cases més d'un centenar de persones de Viella -la capital de la comarca-, més de 250 d'Arties -a més de 10 campistes-, i altres habitants de les localitats de Les i Bosost. Els veïns que viuen en les parts més baixes del poble es van poder protegir en un hostal del mateix municipi. Els del casc vell de Viella, per la seva banda, es van traslladar voluntàriament a una església del municipi que es troba en una zona més alta.

La previsió és que aquest dimecres “l'episodi de pluges no hagi acabat; anirà plovent sobre mullat”, va dir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en roda de premsa ahir a la tarda, després d'una reunió extraordinària del consell assessor del Pla Inuncat. Espadaler va celebrar que de moment no hi ha persones desaparegudes.

Més de 3.700 persones sense llum i els alumnes sense escola

Més de 3.700 abonats s'han quedat aquest dimarts sense subministrament elèctric a la Vall d'Aran a causa de les intenses pluges, principalment a Naut Aran i Viella i Mijaran, segons han informat a Europa Press fonts d'Endesa. Per la seva banda, uns 1.300 alumnes no van poder anar ahir a l'escola, sobretot pel tall de carreteres que va afectar el transport escolar, i tampoc hi aniran aquest dimecres, a l'espera que millori la situació.

Com a conseqüència de les pluges van estar ahir afectades les carreteres N-230 entre Viella i la frontera, la C-28 a Naut Aran, la C-147 d'Esterri a Alòs d'Isil, la C-13 entre Llavorsí i Guingueta d'Àneu, i la N-141 entre Bossòst i la frontera.

Els consells d'Interior

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va donar ahir tres consells als veïns d'aquestes comarques: evitar desplaçaments innecessaris, trucar al telèfon d'emergències 112 per a qualsevol incidència, i no abusar de les xarxes socials i la telefonia mòbil, ja que aquesta és la xarxa “més fràgil”, pel que demana que es reservi per a les trucades d'emergències.

El conseller va demanar als alcaldes de les comarques de la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i la zona nord del Pallars Jussà evacuar els veïns pròxims a la llera dels rius i en cotes baixes, ja que no només la Vall d'Aran és l'única comarca amenaçada pels desbordaments, encara que sí la més castigada per ara.

Protecció Civil també va informar d'avisos de pluges a les comarques de Garrigues, l'Urgell i la Conca de Barberà, que també poden afectar la Segarra i Alt Camp, i que seguiran vigents aquest dimecres.

La previsió del temps per aquest dimecres

En la meitat nord de Catalunya, la jornada es presenta ennuvolada o molt ennuvolada, amb xàfecs entre febles i moderats i ocasionalment amb tempestes, que podran ser localment fortes al Pirineu i localment persistents a la Vall d'Aran. A la resta, intervals ennuvolats amb possibilitat d'algun xàfec en general feble i dispers. Temperatures mínimes en lleuger a moderat descens i màximes sense canvis o en lleuger descens. Vent variable fluix, amb intervals de nord-oest moderat a l'extrem sud, tendint a component oest fluix a l'interior i sud-oest fluix a moderat fluix al litoral.

Etiquetas
stats