Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

“És molt difícil de creure que Artur Mas desconegués els moviments dels fills de Pujol”

Escolar, Oliveres, Martínez y Villarejo, durant la presentació de 'Qui és Jordi Pujol?' / Enric Català

Siscu Baiges

Els periodistes Jordi Oliveres i Félix Martínez, autors del llibre “Qui és Jordi Pujol?” (Debate), estan convençuts que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat al corrent dels negocis que han anat fent els fills de l’ex-president relacionats amb l’administració pública catalana. Així ho han manifestat en la presentació del llibre que s’ha fet aquest dijous 30 d’octubre a la llibreria Alibri, a Barcelona, acte en el qual també hi ha participat l’ex-Fiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i el director de eldiario.es, Ignacio Escolar.

“És molt difícil de creure que com a conseller d’Economia i Finances que va ser, Artur Mas desconegués aquests moviments”, ha afirmat Martínez, que ha recordat que el fill gran de l’ex-president Jordi Pujol va ser el cap de Mas quan tots dos treballaven a l’empresa tèxtil Tipel, propietat de qui mà dreta del president Pujol molts anys, Lluís Prenafeta. Jordi Oliveres i Carlos Jiménez Villarejo es van expressar en termes similars.

Ignacio Escolar, que va destacar que no tots els periodistes catalans es van plegar a la “omertà” informativa del període pujolista, va plantejar els seus companys de taula diverses preguntes, començant per demanar-los perquè el cas Pujol ha esclatat, precisament, ara. Félix Martínez creu que es deu a la combinació d’afeblir, per un costat, el procés independentista i, per l’altre, el càlcul de Jordi Pujol que pretén amb la seva confessió del 25 de juliol desviar l’atenció dels escàndols financers dels seus fills.

El director de “eldiario.es” també va voler saber què en pensen els autors del llibre de l’origen dels diners que Jordi Pujol va reconèixer haver amagat a l’estranger durant 34 anys, quina relació pot tenir amb la crisi de Banca Catalana i si els convenç l’explicació de l’ex-president que els vincula amb part de l’herència del seu pare, dipositada a Suïssa. Oliveres i Martínez creuen que part dels diners procedeixen de la Banca Catalana creada per Jordi Pujol, de la qual els hauria retirat abans de la seva fallida, el 1992, però no els quadren els números pel que fa a l’herència adduïda per Pujol.

Pel que fa al futur judicial dels membres del clan Pujol, Jordi Oliveres considera que “moltes operacions possiblement delictives estan ja prescrites”. “Probablement, ens trobem més davant d’un cas de condemna moral que judicial”, va afegir, tot i que creu que els germans Jordi i Oriol Pujol són els que tenen més possibilitats de patir condemnes als jutjats. Félix Martínez també veu “poc futur” als procediments judicials.

En canvi, Carlos Jiménez Villarejo considera “prematur” parlar de la prescripció dels delictes que s’investiguen i va mostrar el seu estupor perquè tres mesos després que Jordi Pujol confessés el seu delicte fiscal encara no hagi estat cridat a declarar ni se li hagin dictat mesures cautelars. L’ex-fiscal anticorrupció ho considera una vergonya i reclama que la causa a l’ex-president es porti a l’Audiència Nacional. Per ell, que Jordi Pujol encara no hagi declarat davant un jutge fa témer que “estem davant un cas de covardia dels tribunals davant el poder institucional i les seves influències”.

Etiquetas
stats