Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dues setmanes després, el futur de Can Vies continua sent incert

João França

Vídeo: Mario Munera

Dues setmanes després del desallotjament del centre social Can Vies, que va desencadenar una setmana de dures protestes als carrers del barri de Sants, primer, i uns dies més tard al centre de Barcelona, la solució del conflicte segueix sent una incògnita. Han cessat les manifestacions als carrers però res fa semblar factible un acord entre l'Ajuntament i els okupes.

El consistori va procedir a desallotjar l'edifici –propietat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB)– quan la negociació amb Can Vies ja no avançava. L'oferta era que abandonessin l'edifici mentre el rehabilitaven per després tornar a ocupar-lo sota el paraigua del consistori fins l'enderroc. El col·lectiu la va rebutjar per considerar-la una maniobra per treure'ls pacíficament de l'immoble després de 17 anys, perquè experiències anteriors els feien desconfiar del compromís de l'Ajuntament a deixar-los tornar, i perquè en cap moment es qüestionava l'enderroc.

La setmana de protestes, va fer canviar la situació. L'alcalde Xavier Trias que va començar dient que no hi hauria negociació mentre durés la violència als carrers, al cap d'uns dies, encara que les manifestacions a Sants seguien acabant en flames, va anunciar que cedirien a la primera demanda de Can Vies i pararien l'enderroc de l'edifici per poder negociar. Tot i això, el col·lectiu va seguir insistint que no negociaria amb qui havia tirat avall mig edifici.

Dimecres passat, el primer tinent d'alcalde i president de TMB Joaquim Forn va presentar la nova oferta de l'Ajuntament. S'oferien a retirar la runa i a cedir l'edifici als col·lectius del barri per a la seva rehabilitació –imprescindible després de l'enderroc parcial. Això sí, la condició que sempre està sobre la taula és la d'enderrocar-lo en 24 o 30 mesos per crear una zona verda com preveu el pla urbanístic.

L'oferta ha estat vista com una victòria pels defensors de Can Vies. D'altra banda, ha provocat dures crítiques a Trias i companyia des dels sectors més conservadors, fossin tertulians, veïns o Mossos d'Esquadra. El que està clar és que l'Ajuntament ha cedit a les protestes –tot i la violència. És l'única explicació per la qual deixar Can Vies on era dos anys més no estigués sobre la taula fa dues setmanes.

“Que ens deixin en pau”

Malgrat aquesta victòria, des de Can Vies no es plantegen negociar amb el consistori. La seva demanda és que els deixin en pau. El dissabte posterior al desallotjament, després de cinc dies de protestes, van començar a treballar en la reconstrucció de l'edifici. El primer pas era retirar tota la runa. Després de diversos dies de treball col·lectiu i de rebutjar l'oferta de l'Ajuntament de retirar-la, han aconseguit deixar neta la part exterior.

Començar la reconstrucció ja serà més complicat. Can Vies ha obert al barri aquest debat i treballa amb un col·lectiu d'arquitectes per pensar-ho, però les obres que exigeix l'edifici són de gran envergadura. L'Ajuntament, per la seva banda, insisteix que no podran fer-se sense el corresponent permís d'obres. En tot cas, el col·lectiu es mostra convençut en seguir endavant.

Mentrestant, les okupacions de Barcelona semblen haver-se vist reforçades. L'amenaça de desallotjament que penjava sobre l'Ateneu Popular de l'Eixample segueix sense fer-se efectiva, divendres una plataforma de joves del barri del Fort Pienc inaugurava un nou espai ocupat, i es comenta que hi ha altres okupacions en marxa.

Etiquetas
stats