Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

El conflicte com a idea artística

Manuel Duran

La idea del conflicte en el paper d'escenari de renovació i renaixement, n'és el motor d'una proposta artística què uneix el centenari Cercle Artístic de Sant Lluc a Barcelona, fundat a 1893, amb l'artista Xavier Manubens i la seva instal·lació de títol “Conflicte-U Oh my god”, una obra objectual i  videogràfica que no té precedents en les polítiques expositives d'aquesta institució.

Aquest treball es presenta el dia 3 de març al Sant Lluc, i suposa la reaparició de l'artista Xavier Manubens en un centre cultural des del 2004. En aquest temps ha estat molt més coneguda la seva activitat de dissenyador i productor d'exposicions, com ara la dedicada al foto-periodista de la guerra civil Agustí Centelles, itinerant per Catalunya, Espanya, Mèxic, França i EUA.

La seva trobada al Palau Mercader, seu del Cercle Sant Lluc, contribueix a la nova política d'aquesta institució amb orígens conservadors i catòlics. Dit pel seu director, Josep Parera, fa temps que s'intenta donar un “caràcter” al Sant Lluc, obrir línies de participació i coneixement tot projectant, per exemple, les seves acreditades aules de dibuix, per les quals van passar, entre molts d'altres,  Antoni Gaudí i Joan Miró.

Clar i curt és veure el dibuix no pas com a obra en si mateixa sinó com una eina de coneixement. Per això s'han portat a terme iniciatives com els dibuixos realitzats per màquines amb l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, o la de cercar el valor que poden tenir els dibuixos en l'espai públic urbà.

Una nova línia

La instal·lació de Xavier Manubens al Cercle Sant Lluc inicia una nova línia al voltant de la idea del conflicte com a escenari per reflexionar, investigar i renovar-se. N'és el començament d'un cicle, afirma Josep Parera, en el que estan previstes diverses accions artístiques i pedagògiques què presenten les crisis des de tots els punts de vista. El proper estiu està programat tractar el conflicte bèl·lic a la població de Corbera d'Ebre, un dels escenaris del front durant la guerra civil espanyola, i se està enllestint un màster d'alumnes de l'Escola d'arts i Oficis Artístics de Barcelona (Llotja) els quals posaran en qüestió la identitat i el paper avui dia del propi Cercle Artístic Sant Lluc i d'altres institucions semblants.

“Conflicte-U Oh my god” planteja el conflicte com un fet quotidià, indestriable de la condició humana. Sigui el conflicte domèstic (punt de partida) o els conflictes globals, socials i polítics. Al centre de la sala, sobre el terra, es troben alineats en sèries paral·leles 180 raspalls amb pues de ferro i al mig el cos d'un conill adquirit en la parada d'un mercat, situació que propicia una tensió directa. Els raspalls que es fan servir per treure la corrosió de superfícies metàl·liques envolten un  ésser viu què ha estat sacrificat per a l'alimentació humana.

Les parets laterals estan revestides de diversos metres quadrats de paper pintat estil anys setanta. Més enllà trobem una nevera on, per cert, es conservarà el conill (o conills que facin falta al llarg dels quinze dies d'obertura) en el moment que es tanca a diari l'exposició. Si l'animal es allò primari, un organisme viu que serà cuinat i menjat, al bell mig d'esfereïdores eines de l'era industrial, el frigorífic i el paper pintat suggereixen que aquesta tensió la vivim cada dia a casa nostra.

L'obra es completa amb la projecció d'un vídeo a la paret del fons, d'uns quatre minuts de duració, realitzat per Maite Ninou i Tresa Manubens. Veiem com Xavier Manubens fa un itinerari, sense principi ni fi, per la part alta del Parc Güell, tot caminant amb el conill en una mà i una borsa de la compra plena de caixes buides en l'altra. Al vídeo el deambular de l'artista es va tallant amb l'aparició d'imatges de conflictes globals: la violència masclista, les guerres, el terrible caminar  dels refugiats, la desforestació salvatge, la brutalitat policial...

En un moment de l'itinerari de Manubens pel Parc Güell un turista el veu amb el conill a la mà i diu: “Oh my god”, d'on ve el subtítol de la instal·lació. Potser seria un exercici interessant poder sentir els fundadors del Sant Lluc, posem Joan i Josep Llimona, Alexandre de Riquer, Antoni Utrillo i altres fervents catòlics seguidors del bisbe Torras i Bages, davant d'aquesta visió.  

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats