Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Llibres i compromís social

Fotografia a un drac a la Rambla durant la diada de Sant Jordi

Oriol Puig

Compromesos, valents, inconformistes i exigents. Llibres que col·laboren a formar una societat on cada vegada hi hagi més persones interessades en ser actors i no només espectadors del seu temps. Aquí teniu les recomanacions per a aquest Sant Jordi de llibreries barcelonines que es mouen en els eixos del cooperativisme i l’economia social i solidària i que promouen el pensament crític i l’activisme cultural. Llibres d’autors singulars amb vocació transformadora i comunitària.

La Caníbal

La Caníbal (Nàpols, 314)

Ciutat Morta. Crónica del caso 4F

Mariana Huidobro, Helen Torres i Katu Huidobro / Activitats de La Clau

Ciutat Morta. Crónica del caso 4F és un llibre amb documentació detallada i anàlisis del context i l'impacte del cas 4F. Més de 350 pàgines sobre el muntatge que inclouen informació sobre el procés d'instrucció, l'experiència de la presó, el silenci dels mtjans, la “marca Barcelona”, la lluita dels grups de suport i la reacció de la ciutadania. Un llibre fruit d’un somni col·lectiu a través de cròniques, narratives, documents i entrevistes desgrana les peces del muntatge del 4F. Amb textos dels periodistes Jesús Rodríguez i David Fernández, els advocats Gonzalo Boye, Laia Serra, Andrés García B. i Eduardo Calze, i els antropòlegs Manuel Delgado, José Mansilla i Giuseppe Aricó; entrevistes a la productora Metromuster, autors del documental Ciutat Morta, i a portaveus de grups de suport d'altres muntatges. Testimoniatges de Patricia Heras.

La ciutat invisible

La ciutat invisible (Carrer Riego, 35-37)

Las mujeres y los hombres

Equipo Plantel - Lucy Gutiérrez / Media Vaca

Ni rosa ni blau, sinó verd-vermell i negre són els tons de les il·lustracions de Lucy Gutiérrez per narrar visualment les coses que uneixen i les que separen a les dones i als homes. El títol del llibre no deixa dubte als continguts que guarda dins. Las mujeres y los hombres és un llibre infantil que ens explica d'una manera molt didàctica, clara i gràfica les relacions socials, polítiques i laborals entre homes i dones i les desigualtats que s'hi estableixen.

Espai Contrabandos

Espai Contrabandos (Junta de Comerç, 20)

El imperio de la viglancia

Ignacio Ramonet / Clave intelectual

Ignacio Ramonet revela la increïble vigilància exercida avui dia sobre els ciutadans del món, que deixa petit al Gran Germà de Orwell. Avui dia estem sent vigilats i, per tant, controlats. Internet ha revolucionat totalment els camps de la informació i de la vigilància, que ara és omnipresent i totalment immaterial. D'això es beneficien les cinc megaempresas privades que dominen la Xarxa: Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft, les quals s'enriqueixen amb l'explotació de les nostres dades personals, que transfereixen contínuament a la NASA, la més secreta i potent de les agències nord-americanes d'Informació. Ramonet descriu en aquest llibre l'aliança sense precedents entre l'Estat, l'aparell militar de seguretat i les grans indústries d'Internet que han originat aquest Imperi de la vigilància; Noam Chomsky i Julian Assange completen amb les seves opinions aquesta tesi.

Llibreria Aldarull

Llibreria Aldarull (Torrent de l'Olla, 72)

Work. Capitalismo. Economía. Resistencia

CrimethInc. / Aldarull Edicions

El capitalisme és un muntatge piramidal. El treball dels d'abaix enriqueix als de dalt. Per romandre estable, l'economia devora recursos sense parar, colonitzant nous continents, forces de treball, aspectes de la vida quotidiana i regions de la nostra psique. El col·lectiu nord-americà CrimethInc. perfila en aquest llibre una anàlisi del capitalisme: què és, com funciona, com podem desmuntar-ho. Ho acompanya amb un diagrama de les diferents posicions i dinàmiques que donen forma a l'economia i configuren el treball.

Pebre Negre

Pebre Negre(Clot, 41)

Pippi Calzaslargas

Astrid Lindgren / Blackie books

Pippi Calzaslargas és un d'aquests personatges que, d'una forma o una altra, ens van definir a tots en la nostra infància. I és que és un personatge d'aquests que ja no es fan, que et situen en contra o a favor i que, en aquesta presa de posicions, diuen moltíssim de la teva personalitat. És clar que tots aquells que van abraçar a Pippi han crescut sent ànimes lliures i contestatàries. Sigui com sigui, aquesta nena anarkoliberalista forma part de la nostra infància, i per això a tots ens cau una llagrimeta en saber que Blackie Books ha publicat Pippi Calzaslargas i una recopilació de tots els contes originals d’Astrid Lindgren en els quals es van basar tots els capítols de la sèrie de televisió.

Rocaguinarda

Rocaguinarda(Carrer Xiprer, 13 baixos)

Asociarse para el bien común

Tercer Sector, Economía Social i Economia Solidària - Jean-Louis Laville / Editorial Icària

La situació contemporània ja no admet la creença en un futur brillant que conciliï el progrés econòmic i el progrés social. Però lluny d'instal·lar-se en la queixa i el pessimisme, Laville introdueix un element clau per a aquesta relació complexa entre democràcia i economia: la societat civil i les seves associacions. Aquestes, amb les seves agendes d'accions i els seus recursos plens de sentit, són una palanca per superar aquesta alternativa recurrent i desastrosa entre la omnipotencia i la impotència del polític pel que fa a l'economia. Laville veu en l'associacionisme, definit com a projecte constituït a partir d'accions col·lectives realitzades per ciutadans lliures i iguals en honor d'un ben comú, la reconquesta del concepte de solidaritat i la possibilitat de construir espais públics autònoms i una dimensió econòmica democràtica. I per això proposa reprendre el fil històric del quefer associatiu, reexaminar les seves actuals funcions i aclarir els conceptes que, al seu voltant, presideixen els debats d'avui dia.

El Lokal

El Lokal (Carrer de la Cera, 1)

Vivir la anarquía, vivir la utopía

Chris Ealham / Alianza editorial

José Peirats va ser el gran cronista del moviment llibertari. Molt poca gent coneix la vida de militància de Peirats tant en les lluites a Espanya en els anys de la República i la guerra civil com en les lluites sòrdides de l'anarquisme en l'exili. Aquest buit l’omple ara la magnífica biografia de Peirats que ens ofereix Chris Ealham. Amb una narració molt amena, contextualitzada pel seu profund coneixement del moviment llibertari, l'autor presenta un Peirats abnegat i auster, sacrificant-se per redreçar el moviment com d'escriure la seva història. A més de la vida apassionada de Peirats, el llibre de Chris Ealham ens ofereix una crònica de la història de la CNT, atorgant a aquest esplèndid treball un doble valor.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats