Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Xavi Bové: “Hem de pensar com utilitzar el mapping per explicar valors, conceptes i idees que ajudin a transmetre emocions”

Xavi Bové, drector artístic del Festival Internacional de Mapping de Girona

Oriol Puig

Girona —

La ciutat de Girona es transforma durant quatre dies en el referent internacional del mapping. Si més no, aquest és l'objectiu de l'organització que realitza la segona edició del Festival Internacional de Mapping de Girona (FIMG). El festival està obert a professionals, interessats, amateurs i escolars i té com a objectiu relacionar el valor cultural de la ciutat amb la creació contemporània mitjançant aquesta nova disciplina artística.

Des del divendres 31 de juliol fins al diumenge 2 d'agost es realitzarà el Concurs Internacional de Mapping amb la projecció a diverses façanes de la ciutat de les propostes artístiques finalistes més representatives. D'altra banda, del dijous 30 de juliol fins al dissabte 1 d'agost se celebrarà el I Congrés Internacional de Mapping, un espai pensat per al diàleg i la reflexió dedicat a professionals d'aquest sector.

La segona edició comptarà amb un espectacle inaugural de luxe divendres 31 de juliol a una de les façanes de l'antic Hospital Santa Caterina, actual seu del Govern a Girona. Per primer cop a tot Catalunya i a l'Estat, es podrà veure un mapping 3D anàglif sobre una façana, és a dir, imatges en dues dimensions amb la propietat de provocar un efecte tridimensional si es mira amb unes ulleres especials.

Aquest any el festival ha volgut donar més rigor artístic al concurs i potenciar el congrés amb més continguts, qualitat i ponents de relleu internacional. Per aquest motiu s'ha creat la figura del director artístic, càrrec que ocupa en Xavi Bové, a qui hem tingut ocasió d'entrevistar.

En què consisteix el FIMG?

El Festival Internacional de Mapping de Girona s'inclou dins dels festivals de la llum que han guanyat molta importància els últims anys. Consta del concurs internacional de mapping i micromapping, el congrés internacional dirigit a professionals, i activitats relacionades amb la projecció de la tècnica del mapping. El concurs inclou quatre categories; professional, amateur, educativa i, aquest any, com a novetat, la de micromapping amb la projecció de petit format en interiors sobre objectes de dimensions reduïdes. El congrés vol ser un punt de trobada, de debat i reflexió professional, al voltant de la tècnica. Com a activitats trobarem micromappings comissariats, un show gastronòmic i un directe audiovisual amb la projecció mapejada d'imatges a partir de codis de gràfica generativa en temps real.

Quina és l'essència del mapping?

El mapping és només una tècnica. Ha de ser transparent. Per mi el més important són les idees que es volen transmetre servint-se de la tecnologia i la tècnica. És una expressió audiovisual, conjuga imatge i so, que s'aplica en molts camps. Teatre, dansa, arquitectura, instal·lacions artístiques i, fins i tot, promocions comercials. És una eina que possibilita la creació de projectes fins fa ben poc inimaginables. Ara són una realitat gràcies a la tecnologia.

Enguany les contradiccions seran la temàtica central sobre la qual giraran totes les propostes artístiques participants. Una paraula àmplia que dóna peu a múltiples interpretacions...

És interessant veure les diferents propostes que han nascut a partir de les contradiccions. Continguts vinculats a elements literaris i filosòfics, denúncia i purament estètics. Obres amb un discurs narratiu que reforcen el tractament musical amb propostes d'electrònica, clàssica i pop. Pensant en la qualitat artística de les propostes, hem volgut posar límits fixant una temàtica que en cada edició anirà canviant. No només hem augmentat, quatriplicat la participació de l'any passat, quasi bé 89 propostes, de més d'una vintena de països, de les quals un comitè ha seleccionat les 29 que podrem veure. Hi ha un interès creixent en la tècnica del mapping. La repercussió del festival va més enllà i és més nombrosa.

Aquest any poseu en marxa un espai pensat per al diàleg i la reflexió dedicat a professionals del sector. L'objectiu és convertir Girona en un referent mundial d'aquesta disciplina?

Aquesta és la segona edició del festival. La primera va tenir una vocació més popular i festiva amb el concurs i les projeccions sobre façanes. Aquest any, en canvi, hem volgut reforçar l'activitat professional mitjançant la creació del Primer Congrés Internacional de Mapping. Vindran els millors professionals a nivell internacional gràcies a la presència d'artistes i programadors. Gent vinculada a la projecció mapping. Però també volem potenciar el talent local exhibint els treballs dels col·lectius del territori. La part més popular i festiva conviu amb la professional per garantir que el festival evolucioni en termes de qualitat i quantitat de propostes. El festival aporta aquest component d'innovació, l'art digital aplicat a la cultura. Aquests dies la ciutat esdevé en capital de referència internacional d'aquesta disciplina agermanada amb altres expressions artístiques.

Per què és important aquest Primer Congrés Internacional de Mapping?

D'una banda, permetrà veure quines possibilitats ofereix aquesta tècnica i, per l'altre, servirà per crear una plataforma de coneixement, noves tecnologies i nous talents. Qualsevol element tecnològic nou ens sorprèn i ens atrau. Després hem de pensar com utilitzar-lo per explicar valors, conceptes i idees que ajudin a transmetre emocions. Aquesta és la intenció del congrés. Portem a directors artístics i programadors reconeguts internacionalment com Rogier van der Haide, director artístic del Festival de la Llum d'Amsterdam i ambaixador de les Nacions Unides pel 2015, Any Internacional de la Llum, per parlar de la ciutat com a motor d'innovació tecnològica; Laszlo Bordos, artista holandès, pioner en vídeo-projecció; Filip Sterckx, artista visual belga; Juliette Bibasse, productora d’artistes digitals com Joanie Lemercier, o Franc Aleu, artista visual establert a Madremanya que ha creat multitud d’escenografies d’òpera per La Fura dels Baus.

Quines són les tècniques aplicades al mapping més innovadores?

Dins del congrés hem volgut fer quatre workshops diferents per ensenyar les millors tècniques i les últimes novetats en aquesta disciplina. Pixel Mapping per Kike Ramírez (Vjspain.com) sobre la tècnica mitjançant la qual es pot representar informació de vídeo en estructures lumíniques. Interactive Map on mask per Mike Latona (Mapping Festival de Ginebra i artista visual) sobre la tecnologia de projecció mapping amb l’eina MadMapper, un programari especialitzat que es fa servir per adaptar les imatges a superfícies de formes irregulars. Recreació 3D de superfícies físiques per Vídeo-Mapping per Telenoika, sobre la tècnica de digitalització, virtualització i recreació d’una superfície física en un entorn virtual i, finalment, Resolume and vídeo-mapping per Bonne Knibbe (Resolume) sobre una aplicació per Vj’s i vídeo artista que permet organitzar tots els efectes visuals per executar-los de forma ràpida en el directe.

Quin paper juga el valor patrimonial i arquitectònic al FIMG?

Girona és un marc incomparable per celebrar aquest tipus de concurs utilitzant diferents edificis del patrimoni històric i modern. Per exemple, dues façanes històriques, l'Ajuntament de la ciutat i Casa Pastors, o bé una de contemporània, els jutjats. Els artistes es poden inspirar gràcies a la superfície on projectaran. Les façanes es converteixen en elements narratius per la seva història.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats