Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Antifrau alerta de la gestió privada de la sanitat pública en benefici propi

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

Benoît Cros

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va comparèixer ahir davant la comissió parlamentària que investiga les irregularitats en la sanitat catalana, i es va mostrar molt clar a l'hora de denunciar els casos de confusió entre sector públic i privat en aquest àmbit. Va apuntar particularment a l'empresari Ramon Bagó, acusat de beneficiar el seu grup de restauració Serhs amb contractes amb centres públics del Consorci de la Salut i Social de Catalunya (CSC), del qual n'era directiu.

De Alfonso va afirmar que, donades les característiques del Consorci, la llei d'incompatibilitats per a alts càrrecs de la Generalitat hauria d'aplicar-se en el cas de Bagó. “Ha incomplert la llei”, va assegurar, i va afegir que es tracta d'un cas “de llibre”. Segons el director d'Antifrau, no hi ha “cap dubte” de la concurrència d'interessos privats i púlicos en la gestió de Bagó. Malgrat aquesta afirmació, va rebutjar pronunciar-se sobre si aquests fets eren constitutius de delicte, encara que va assegurar haver transmès tota la informació a la fiscalia.

De Alfonso va carregar contra els consorcis ja que, segons va explicar, l'Oficina Antifrau va detectar una “debilitat en el propi control intern”, cosa factible atès que “qui està al capdavant del consorci té interessos privats”, va apuntar. “Hi ha un maneig d'allò públic per part del sector privat que beneficia als privats”, va assegurar, abans d'advocar per un major control dins dels consorcis sanitaris per part de l'Administració.

Manté nega les acusacions d'incompatibilitat

Després de De Alfonso va comparèixer Carles Manté, exdirector del Servei Català de la Salut i actualment imputat per diversos delictes relacionats amb la seva funció d'assessor d'Innova, el hòlding municipal de Reus (Tarragona). Aquest organisme, que controla el 70% del pressupost de l'Ajuntament i gestiona una dotzena de centres sanitaris a través de la seva filial Sagessa, va realitzar pagaments presumptament no justificats -superiors a un milió d'euros- a Carles Manté. Al capdavant d'aquesta empresa hi havia Josep Prat, alhora que dirigia l'Institut Català de la Salut (ICS).

Manté es va defensar de les acusacions en contra seu, no sense haver carregat abans contra la revista Cafè amb Llet, que va participar en la revelació de les seves presumptes irregularitats. L'exdirector del CatSalut va afirmar que la revista tenia “poc rigor”. Així mateix, Manté va explicar les condicions de la seva contractació per part d'Innova. “En els meus tres anys com a director del Servei Català de la Salut no havia signat cap conveni amb Innova”, ha assegurat. També va dir que va crear una empresa unipersonal per poder prestar serveis a diferents empreses. Segons va explicar, va facturar a Innova uns 13.000 euros mensuals per tasques d'assessorament encara que va assegurar que les seves exigències eren més altes. Però va insistir que en mai va treballar per a empreses privades.

Geli carrega contra qui vol “desprestigiar” la sanitat catalana

També va comparèixer l’exconsellera de Salut, Marina Geli (PSC). La diputada, que va ser al capdavant del Departament del 2003 al 2010, va denunciar uns intents de deprestigiar el sistema sanitari català amb l’objectiu de “desmuntar-ho”. Va explicar que un “revisionisme total pot donar ales als que utilitzen la crisi per dir que allò públic no es pot gestionar perquè és ineficient” i va insistir que que “no es poden posar en qüestió els bons resultats que ha donat en els últims trenta anys”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats