Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les farmàcies cobren un 64% del deute de la Generalitat

Les farmàcies catalanes cobren part del deute de la Generalitat

Caralp Mariné

Els farmacèutics es van aixecar aquest dijous amb bones notícies. La Generalitat ha sadat part del deute que tenia pendent i que esperaven cobrar el mes de desembre. A través d’una partida extraordinària del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) habilitada pel Ministeri d’Hisenda les farmàcies han rebut la factura del mes d’octubre, que ascendeix a 117,8 milions d’euros i el 27% de la factura de novembre, segons ha informat el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). En total ha pagat un 64% del que els devia.

Malgrat tot però els farmacèutics encara estan pendents de cobrar el que queda de novembre, un 73% de la factura, i el total del mes de desembre. És per això que des del Col·legi alerten de què si el dia 5 de febrer no es paga la factura de desembre i el que queda de novembre es tornaran a acumular dos mesos de deute. Una cosa que per altra banda no és cap novetat, ja que l’any anterior la Generalitat va arribar a acumular en un moment fins a quatre mesos de deute.

Així doncs si al febrer l’executiu català no paga els fàrmacs d’aquests darrers dos mesos de 2015 la Generalitat acumularà un deute de 200 milions d'euros amb els farmacèutics. “Estem alleugerits, perquè el fet de cobrar un mes endarrerit rebaixa el volum del deute a tres quarts parts de factura, és la part positiva. La negativa és que no cobrarem el dia 5 de febrer i tornaren a acumular un deute de dos mesos”, ha expressat en declaracions a Catalunya Plural Antoni Torres, president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC).

Segons informa el COFB, els representants del sector ja s’han posat en contacte amb l’executiu català per mirar de trobar una solució i prendre mesures, per tal que “aquesta situació que ha afectat a tot el sector sanitari deixi de ser un problema crònic”.

De fet des de fa més de quatre anys que aquesta tendència es repeteix. A finals d’octubre de 2015 la Generalitat acumulava un deute amb les farmàcies que ascendia a 330 milions d’euros que corresponien a les factures dels tres mesos anteriors. En aquell moment Jordi Casas, vicetresorer del COFB va dir a Catalunya Plural que no comprenia el nou anunci de l’administració de seguir retardant el pagament.“No volem que una situació d’irresponsabilitat política, com és no fer-se càrrec de la medicació de la població repercuteixi en els ciutadans”, expressava.

Per la seva banda, Torres ha dit que no és justa aquesta situació perquè són els farmacèutics els que acaben absorbint un problema que no és seu com si fos seu. “Durant tots aquests anys no hem fallat a la ciutadania entregant medicaments i hem fet de coixí perquè els ciutadans no pateixin”, ha dit.

Des del COFB diuen que s’han de prendre mesures que passen per elaborar uns pressupostos realistes que permetin cobrir les necessitats existent, disposar d’un “finançament suficient per fer-hi front” i tenir un “calendari estable de pagaments per al 2016”.

“Si l’any que menys hem gastat hem necessitat 1.300 milions d'euros, no pots pressupostar 950 milions, perquè en faltaran 350 que són tres mesos de facturació. El que s’ha de fer és pressupostar la veritat”, apunta per la seva banda Torres.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats