Les inspeccions preventives i de comprovació de torres de refrigeració i condensadors evaporatius que presenten risc de legionel·la s’han reduït els darrers anys. Així ho ha detectat el grup parlamentari d’ICV-EUiA en analitzar les memòries de l’Agència de Salut Pública de Catalunya dels darrers anys. Els examens de mostres en instal·lacions de risc de dispersió de legionel·la van passar de 1.803, l’any 2010, a 1.061, l’any passat.
Aquesta reducció de les inspeccions preventives també ha afectat l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El 2009, se’n van fer 217 mentre que el 2012 només se’n van fer 141. Fonts dels col·lectius que denuncien els efectes de les retallades en la salut pública atribueixen aquest descens a les reduccions pressupostàries que afecten el sector sanitari català. Retallades que, d’altra banda, afecten més l’administració autonòmica que la barcelonina.
La reducció del nombre d’inspeccions preventives de la legionel·losi es tractarà al Parlament de Catalunya aquest dijous, arran d’una moció que presentarà el Partit Popular subsegüent a la interpel·lació que es va fer al conseller de Salut, Boi Ruiz, pels brots epidèmics que es van produir a Sabadell i Ripollet. Durant el debat d’aquesta interpel·lació els parlamentaris es van trobar amb la sorpresa que el conseller va anunciar que el nombre de víctimes mortals de legionel·losi no eren 8, com s’havia publicat fins aleshores, sinó 10.
Els portaveus dels grups opositors i els activistes en defensa de la salut pública han acusat Boi Ruiz de no donar la cara en aquesta crisi. Tant la moció del Partit Popular com la diputada d’ICV-EUiA, Marta Ribas, que va interpel·lar el conseller, desvinculen la tasca dels professionals de la sanitat catalana dels defectes denunciats. Josep Martí, portaveu de la Plataforma pel Dret a la Salut, considera que aquesta ha estat una “emergència sanitària importantíssim” i que és intolerable que al conseller “no se’l veiés per enlloc” mentre delegava la gestió de la crisi i la seva comunicació pública al director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu. Marta Ribas considera que “s’ha fet una gestió comunicativa molt dolenta que ha generat pors evitables a les poblacions afectades”.
Mentre el focus de la legionel·la de Ripollet, on s’han produït quatre morts, s’ha imputat a un camió de la neteja, el de Sabadell, que ha causat la mort de sis persones, encara no s’ha determinat de forma clara. En total, els dos focus han afectat una cinquantena de persones, algunes de les quals encara estan internades. De fet, activistes del 15-M de Sabadell creuen que hi ha hagut molts més afectats, però que no han estat hospitalitzats sinó que van ser derivats a casa seva després de ser atesos als corresponents CAP.
La moció que presentarà el PP aquest dijous demana a TV3 una major implicació en la informació sobre aquest tipus de crisi i que se celebri el més aviat possible a la Comissió de Salut del Parlament una sessió monogràfica sobre els brots de legionel·losi a Sabadell i Ripollet.