El Departament de Salut ja ha posat en marxa en Pla d’hivern per fer front a l’augment de la demanda pròpia d’aquesta època. En una presentació aquest dilluns a la seu del CatSalut, el seu director, Josep Maria Padrosa, ha assegurat que el Pla anirà acompanyat d’un pressupost d’entre 33 i 35 milions euros, tot depenent de a quins hospitals sigui necessari fer la injecció dels diners, que variarà en funció d’allà on hi hagi més demanda.
Aquest augment dels recursos suposarà, ha dit Padrosa, obrir un promig de 200 llits addicionals. Tot i així ha remarcat que això és només una previsió i que el nombre total de llits que s’obrin anirà en funció de la demanda. De moment però aquesta previsió l’han elaborat en base a les dades de contractació de la temporada anterior, 2014-2015. Segons aquestes dades, l’hivern passat va haver-hi finalment 12.132 altes d’aguts i 2.457 altes sociosanitàries. Aquest és doncs el nombre d’altes que s’ha fixat com a previsió per la temporada 2015-2016. Segons això, com ha confirmat el Departament de Salut, la previsió d’aquesta temporada augmenta en un 10,6% respecte la previsió que es va fer la temporada passada pel que fa a altes d’aguts i en un 38,19% pel que fa a altes sociosanitàries.
Padrosa ha confessat que no pot concretat el pressupost perquè Salut no paga als hospitals en funció dels dies d'ingrés, sinó en funció de les altes. I aquestes varien el seu cost depenent de la complexitat del centre (a l'Hospital Vall d'Hebron són més cares que en d'altres, per la seva particularitat, per exemple).
La vacuna antigripal com eina preventiva
A més d’augmentar els recursos assistencials que puguin donar resposta a aquesta activitat, Joan Puigdollers, secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha posat l’èmfasi en la necessitat de la prevenció, que passà sobretot per potenciar la vacunació com a eina preventiva. Segons Salut a mitjans d’octubre ja es va iniciar la campanya de vacunació antigripal amb una dotació d’1.200.000 dosis.
La vacuna de la grip es posa sobretot a persones amb alt risc de complicacions, entre les quals hi ha, gent que pateix malalties cròniques, persones internades en institucions tancades, com casal d’avis i centres de salut mental, dones embarassades, persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 anys o més.
A més d’aquestes accions el Pla també contempla el desenvolupament del seguiment de l’activitat declarada pels hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Segons el departament totes aquestes dades es faran públiques setmana rere setmana al Canal Salut del web del gencat.
Com a novetat aquesta temporada s’ha posat en marxa un model predictiu que, a partir de la recopilació de diverses dades i amb l’ajuda de l’aplicació Google Trends for Influenza, es prediu, en temps real, la intensitat epidèmica amb una o dues setmanes d’antelació. És a dir, que si aquest model funciona, es podrien tenir preparats tots els recursos necessaris per fer front al pic d’hivern amb una o dues setmanes d’antelació.