Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Els sindicats auguren un “mes de maig calent” contra “l'austericidi”

Diumenge el sector públic va omplir els carrers de Barcelona en el que podria haver estat una prèvia de cara al proper 1 de maig. / CARMEN SECANELLA

El Diari del Treball

Barcelona —

La manifestació del sector públic català el passat diumenge contra les retallades i els futurs pressupostos “antisocials” de la Generalitat podria haver estat un bon preludi del “mes de maig calent” que s'anuncia des dels sindicats. En aquest cas era Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO a Catalunya, qui emprava aquesta expressió, acompanyat del seu homòleg d'UGT, Josep Maria Álvarez, per alentar als treballadors catalans a que surtin al carrer el primer 1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, per posar fi a les polítiques d'austeritat imposades per Europa i executades pel Govern central i la Generalitat.

Els dos dirigents sindicals han demanat al president Artur Mas que desobeeixi, si cal, el límit del dèficit fixat pel ministeri d'Hisenda, de cara a elaborar uns “pressupostos socials”, en paraules d'Álvarez. Pels sindicats l'única sortida a la situació crítica en què viu instal·lada l'economia catalana i estatal passa per canviar les polítiques de “l'austericidi” per polítiques expansives que serveixin per generar ocupació.

Una vegada més, tant Álvarez com Gallego no han desaprofitat l'ocasió per carregar contra la reforma laboral aprovada pel Govern de Rajoy el curs passat, una mesura que, segons opinen, ha elevat l'atur fins a les “xifres rècord” que es van donar a conèixer la setmana passada: més de 6 milions d'aturats a tot l'Estat; 900.000 a Catalunya.

Immersos en la reivindicació dels drets dels treballadors, i aprofitant el caràcter internacional del dia del treballador, els dirigents sindicals han recordat les “condicions laborals inhumanes” en què es treballa a països com Bangla Desh, on recentment es va esfondrar una fàbrica tèxtil on s'hi ubicava, entre altres, un taller d'una empresa catalana. Gallego y Álvarez han alertat de la importància de “conscienciar” els consumidors perquè evitin comprar en botigues subministrades per material elaborat en aquestes plantes.

Alerta davant la pèrdua de convenis col·lectius

Els secretaris generals d'UGT i CCOO han posat ènfasi en la pèrdua de cobertura del conveni col·lectiu que patiran molts treballadors a partir del 7 de juliol, quan passaran a l'empara únicament de l'Estatut dels Treballadors. Segons els càlculs dels sindicats, 800.000 treballadors seran víctimes d'aquesta mesura al juliol, i la xifra s'incrementaria fins a 1,5 milions finals d'any.

“Hem de desencallar la negociació col·lectiva”, clamava Álvarez, per qui la manifestació de l'1 de maig serà sols un pas més en una lluita que considera difícil, perquè la patronal no en vol saber res. “No estem disposats a perdre aquest dret”, sentenciava Gallego.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

stats