Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'empresa catalana del taller de Bangla Desh denuncia estar sotmesa a “escarni mediàtic”

Bangladesh perd l'esperança de trobar supervivents.

Belén Carreño

David Mayor, l'empresari de Reus que connecta directament la tragèdia de l'edifici obrer de Bangla Desh amb Espanya, està a punt de donar explicacions. Mentrestant, la seva mare, Rosario Rico, ha assegurat en declaracions a eldiario.es que el seu fill “està a Espanya” i que “és el primer interessat” a oferir totes les “explicacions” per aclarir els fets. “Està sent sotmès a un escarni” per part dels mitjans, ha subratllat.

Segons els últims comptes presentats per l'empresa Phantom Tac, que fins l'abril de 2012 es deia Tèxtil Audit, Rosario Rico era la presidenta i secretària de la Junta d'Accionistes. Els comptes, que es troben en el registre mercantil de Tarragona, també diuen que Rico va ser la primera administradora de la societat l'any 2004.

A partir de 2005, el seu fill apareix com a administrador únic i no hi ha cap altra vinculació societària de l'empresa. Encara que es diu que l'empresa participa al 50% amb Phantom Apparels a la propietat de l'edifici ensorrat, aquestes dades no apareixen en la informació mercantil registrada pel BORME espanyol. Si no declara aquests conceptes en els comptes, caldrà veure si els declara amb efectes tributaris al territori espanyol.

La branca catalana de la tragèdia de Bangla Desh té uns comptes tan modestos que ha presentat els resultats de l'exercici amb la modalitat de pime. El seu capital social amb prou feines supera els 3.000 euros obligats per llei i l'objecte de l'empresa és “Serveis tècnics d'enginyeria i altres activitats relacionades amb l'assessorament tècnic” i lloguer de béns immobles.

A la web de la companyia hi apareix David Mayor com a director general, al costat d'un soci local (Aminul Islam) que era el president i que sí que ha estat detingut. Segons els comptes dipositats al registre mercantil, l'empresa no va tenir activitat el 2011, i el 2010 va tenir unes pèrdues de 830,48 euros.

Segons la informació recollida per Europa Press, la Policia Nacional no ha rebut cap ordre internacional de captura contra Mayor. En declaracions recollides per l'agència francesa France Press, Mayor assegurava participar en un centre d'educació per a dones a Dhaka, la capital del país, però sentenciava amb rotunditat sobre els seus negocis: “Som una fàbrica. Cada cèntim compte. No som una ONG però també tenim preocupacions socials ”.

Per ara, el recompte de víctimes a la tragèdia arriba ja als 381 morts. Marques com Primark o El Corte Inglés utilitzaven els tallers a l'edifici per manufacturar algunes de les seves peces.

Etiquetas
stats