La multinacional Hewlett-Packard (HP) ha desenterrat la destral de guerra. Després que l'estiu passat es produís un fort conflicte laboral dins l'empresa, amb una vaga indefinida a diversos centres de l'Estat espanyol, torna la tensió. “L'any fiscal als Estats Units va d'octubre a octubre i tenen ganes de presentar resultats amb beneficis. Per això han iniciat una tanda d'acomiadaments”, denuncia Jordi Saladié, president del comitè d'empresa i membre de CGT, de les filials de consultoria i outsourcing a Espanya.
Aquesta onada que denuncien ha afectat fins al moment prop de 40 treballadors dels centres de producció de Barcelona, Saragossa i Madrid. Contra el que passava abans de la reforma laboral aprovada pel PP i CiU, no cal presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) si la reducció de personal no afecta a més del 10% de la plantilla. I en el cas d'HP la conjunció d'empreses dins el grup fa difícil escatir els límits del percentatge esmentat, fet que fa témer als treballadors quant temps continuarà el degoteig de baixes.
“S'acarnissen amb els outsourcing i consultoria perquè són els que ocupen més gent; altres empreses del grup es basen la tecnologia, i nosaltres donem servei a empreses”, assegura Saladié, que prossegueix: “Reduïnt personal pensen que redueixen despeses, però s'equivoquen, creiem que el que cal és trobar més clients”.
Els treballadors d'HP, almenys els de consultoria i outsourcing, han decidit, igual com van fer mesos enrere, afrontar la situació amb mobilitzacions. Les primeres han estat penjar grans pancartes on denuncien els acomiadaments. Però des del comitè d'empresa s'assegura que han elaborat un pla de protestes creixents fins que s'aturi la onada d'acomiadaments.
La mecànica dels acomiadaments és peculiar. Tal com revelen, un matí, en arribar un treballador al seu lloc de feina, veu que li han convocat a una reunió. Quan hi acudeix es troba que hi ha els responsables de personal que, paral·lelament, han avisat, com marca la llei, al representant sindical, que ha de fer de testimoni de com s'acomiada un company, afirmen les fonts consultades.
Tot plegat ha fet que a les oficines de la multinacional americana hi hagi un alt nivell de tensió. De moment la resposta ha estat simplement iniciar una denuncia pública dels fets. “Això és el que més els cou, que l'opinió pública s'assabenti de les seves pràctiques” explica un membre de CGT.
Sentència pendent
Els treballadors d'HP tenen pendent una sentència de l'Audiència Nacional al recurs presentat aquest estiu contra l'ERO que pretenia modificar radicalment les condicions de treball del centre, amb l'aplicació de l'article 41 de la reforma laboral. Amb la nova norma, la direcció de l'empresa, si hi ha raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, pot acordar modificacions substancials de les condicions de treball. Aquestes condicions, entre d'altres, són les que afecten a la jornada de treball, l'horari i distribució del temps de treball, el règim de treball a torns, el sistema de remuneració, el de treball i rendiment, i les funcions, quan excedeixin dels límits per a la mobilitat funcional.
El pla de reestructuració que HP va presentar aquest estiu passat, emparant-se en l'esmentada normativa, suposava, per exemple, que la direcció s'atorgava la potestat de canviar la distribució de la jornada laboral anual i fixar el còmput d'hores de treball en 1.780, a més d'una reducció del 10% del salari als 2.100 treballadors afectats per la mesura. Finalment la protesta laboral va fer tirar enrere en l'apartat salarial.