Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Iniciativa sindical per a què Sant Quirze recuperi la gestió de tots els serveis municipals externalitzats

Grans empreses com Sacyr o Ferrovial tenen moltes concessions de serveis municipals

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Durant la dècada dels anys 90 del segle passat les corporacions locals van externalitzar serveis en un desfici accelerat. La crisi econòmica i la repercussió que té les prestacions que reben els ciutadans posa en qüestió el dogma abans indiscutible.

Arreu de Catalunya partits d'esquerres i organitzacions ciutadanes malden per tornar al domini de la gestió pública els serveis que s'han concedit a empreses privades. Els sindicats s'uneixen a aquesta tendència. Sant Quirze del Vallès, un municipi del Vallès Occidental (18.879 habitants) és una mostra en aquest sentit.

Comissions Obreres ha presentat una moció al registre municipal que demana que la junta de portaveus dels partits amb presència al consistori debatin la possibilitat de rescatar per a la gestió directa tots i cadascun dels serveis municipals que estan en mans d'empreses concessionàries.

Daniel Martínez, portaveu del sindicat a Sant Quirze té clar que en aquest municipi “s'hauria de recuperar la gestió pública de serveis com el poliesportiu, la deixalleria, l'Escola de música, l'Escola bressol, l'enllumenat, la recollida de la brossa, la neteja viària i la neteja dels edificis municipals, tots concedits actualment a gestió privada.

La fórmula que proposa CCOO és la no execució automàtica de les pròrrogues de contractes de concessió de serveis externalitzats. “Proposem que abans es faci un informe municipal que hauria de valorar la possibilitat de prestar el servei directament o bé mitjançant una empresa pública municipal”, afirma Martínez.

Estalvi del 26%

Conscients que en el debat hi pot tenir un punt clau l'economia, el sindicat afirma que des del punt de vista genèrica si l'ajuntament presta directament un servei, l'estalvi esperat ha de ser com a mínim del 26%, equivalent al 21% d'Impost de Valor Afegit (IVA) i un mínim d'un 5% corresponent al benefici empresarial.

Un altre aspecte destacat en la proposta del sindicat és que amb la recuperació del servei directe es garantiria una més gran qualitat per als ciutadans. Això s'aconseguiria gràcies a una coordinació directa amb cada conselleria i amb els tècnics municipals.

Un tercer punt es refereix a les condicions laborals, que sorgirien de la re municipalització. En aquest sentit s'entén que es mantindrien i fins i tot podrien incrementar-se els llocs de treball i la qualitat d'aquests.

Finament el sindicat afirma que recuperar la gestió directa afavoriria el control democràtic dels ciutadans sobre els treballs, cosa que permetria enfocar la gestió dels serveis des del punt de vista de l'interès col·lectiu.

Daniel Martínez creu que si l'ajuntament no es veu amb cor d'integrar directament a la seva estructura els treballs externalitzats, una bona mesura intermèdia seria que les concessions es fessin a cooperatives o entitats sense ànim de lucre. També aposta perquè els contractes incloguin clàusules socials i d'arrelament de les empreses o cooperatives a les poblacions. “Això es podria tenir en compte en els nous plecs de condicions”, afirma.

D'entrada, a Sant Quirze, es proposa que la Junta de Portaveus municipal obri el debat sobre la petició sindical. L'equip de govern del consistori vallesà està format per CiU, PP i PSC. A l'oposició hi ha Junts per Sant Quirze, llista formada per gent d'ERC i la Cup, i ICV-EUA.

Cooperatives de serveis públics

L'experiència viscuda en el procés de privatitzacions de serveis municipals és negativa, afirma Martínez. “D'entrada les concessionàries es queden els treballadors municipals, però quan poden, per jubilacions o per altres mecanismes més traumàtics, redueixen plantilla”. Això, ho exemplifica parlant del servei de neteja dels edificis municipals, que quan depenia de l'Ajuntament tenia dues persones treballant. Després de la seva privatització les dependències municipals les neteja una sola persona, indica.

La crisi no ajuda al fet que es mantingui la qualitat del servei. A CCOO expliquen que els butlletins oficials dels municipis o d'entitats supramunicipals van plens de propostes de renegociacions a la baixa de les concessions, cosa que a la fi afecta a la qualitat dels serveis.

L'experiment de Sant Quirze CCOO voldria exportar-lo a la mateixa comarca i al conjunt del país. Per això la moció s'ha tramès a la Federació de Serveis a la Ciutadania per què serveixi de guia per altres iniciatives semblants.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats