El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.
Milers de persones s'han manifestat a Barcelona contra les polítiques d'austeritat, per la negociació col·lectiva i per aconseguir salaris dignes. La marxa, convocada per CCOO i UGT, ha aplegat, segons els sindicats, unes 50.000 persones, que han omplert la plaça de la Catedral i abans havien col·lapsat la Via Laietana.
La manifestació ha començat amb gairebé dos quarts d'hora de retard. Entre els organitzadors hi havia una certa temença en el sentit que el cap de setmana llarg fes punxar la convocatòria. Finalment la manifestació ha arrencat amb parsimònia.
Com en altres anys la critica contra les polítiques d'austeritat imposades per la Troika, que fan que fins i tot es pugui estar en la pobresa tot i tenir feina, ha centrat les intervencions dels dirigents de CCOO i UGT. Els discursos dels líders, Josep Marià Àlvarez d'UGT i Joan Carles Gallego de CCOO, han incidit en la necessitat que els salaris tornin a créixer per a recuperar l'activitat econòmica.
Els dos líders han coincidit en reclamar una reforma fiscal que faci que els poderosos aportin a la societat d'acord amb els seus ingressos. Han reclamat també que els diners dels impostos trenquin el cercle viciós iniciat per les retallades. L'educació, la sanitat i els serveis socials han de tornar, han dit, a ser motors del canvi.
Joan Carles Gallego ha estat clar en la seva intervenció, quan ha afirmat que la crisi no s'acabarà fins que no es torni a crear ocupació, fins que no tornin a créixer els sous, que arrosseguin el consum.
Punt d'inflexió
En el mateix sentit, Àlvarez ha cridat a fer de la marxa del primer de maig un punt d'inflexió que canviï l'actual situació de depressió econòmica i social. Per consegüent, ha reclamat solemnement que es retirin totes les reformes laborals aplicades. Ha considerat, a més, inacceptable que “20 fulans tinguin més riquesa que el 20% dels ciutadans d'aquest país”.
El sindicalista d'UGT ha cridat els manifestants a tornar a sortir al carrer el 14 de juny vinent amb Som Escola, en defensa de la immersió lingüística. “El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no és qui per determinar quina llengua s'ha de parlar a les escoles”, ha dit, entre aplaudiments. I ha finalitzat amb dos missatges. Un, qüestionant si s'ha de pagar el deute i el segon cridant a participar en les eleccions europees.
Dret a decidir
Abans Gallego havia reivindicat el dret a decidir en la qüestió nacional, i s'ha mostrat també contrari a limitar-lo a aquest aspecte. “Volem decidir sobre les polítiques concretes que ens afecten, les retallades, l'avortament i tantes altres coses”. Àlvarez també ha defensat el dret a decidir, “que no vol dir independència” entès de manera àmplia, i ha desitjat que “tant de bo, s'estengui com una taca d'oli també a Espanya”.
Empreses en lluita
A la manifestació s'hi han pogut veure molts col·lectius de treballadors que tenen conflictes oberts en aquests moments. Panrico, que té el judici a l'Audiència Nacional el 6 de maig. Bosch o Alstom han estat presents amb treballadors vestits amb els uniformes de feina. També s'hi han pogut veure molts grups de treballadors i treballadores procedents d'àmbits sectorials, com els ensenyants, els bombers o els treballadors de la sanitat.
Els caps de CCOO i UGT han posat molt èmfasi en les seves intervencions a la plaça de la Catedral en la necessitat de què els treballadors participin en les eleccions al Parlament Europeu. Josep Maria Àlvarez ho ha dit clarament en el seu discurs, tot considerant que Europa pot ajudar a fer el tomb a les polítiques austericides que avui s'apliquen a Espanya.
Coincidint amb el període pre-electoral molts polítics de l'esquerra han tret el cap per la manifestació. Ernest Urtasun, d'ICV-EUA; Josep Maria Terricabras, cap de la coalició d'ERC, o el segon de la mateixa llista, Ernest Maragall han participat en la marxa. Al seu costat s'hi han pogut veure els líders dels seus respectius partits, Joan Herrera, d'ICV; Oriol Junqueras, d'ERC, o el mateix Pere Navarro, del PSC.
Pere Navarro a prop de l'ANC
La qüestió independentista ha estat pressent també a la commemoració obrera. La sectorial de treballadors de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) duia un grup diferenciat i repartia manifestos. I, al voltant dels punts de sortida i d'arribada de la manifestació, l'assemblea recollia firmes en favor de les seves posicions polítiques.
La pluralitat era clara, perquè a pocs metres del grup independentista hi havia el col·lectiu del PSC, amb Navarro al capdavant. Precisament el primer secretari dels socialistes ha hagut d'escoltar, des d'un megàfon situat a pocs metres seu, dures crítiques a política social duta a terme mentre governaven a Catalunya i a Espanya, mentre contestava als mitjans de comunicació.
Manifestació de la CGT
La CGT de Barcelona ha convocat la seva manifestació a les 11 del matí a la Via Laietana. 1.500 persones, segons el sindicat, han recorregut els carrers del centre històric de Barcelona per acabar una altra vegada al final de la mateixa avinguda. Durant el recorregut s'han cridat consignes contra la repressió, contra la corrupció, la crisi, els banquers i empresaris. Els anarcosindicalistes han reivindicat la unió de la lluita sindical i la lluita social com una necessitat ja que els enemics als quals s'enfronten són els mateixos.
Sobre este blog
El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.