El conflicte laboral que afecta a l'empresa A. J. Ruz, de Sils (La Selva) sembla més de finals del segle XIX que del segle XXI. Ho diu Pau Gálvez, secretari general del Sindicat Intercomarcal de Serveis Privats de CCOO de les Comarques Gironines. L'empresa, que es dedica a la recollida selectiva de brossa i a la gestió de diverses deixalleries a les comarques gironines, té el seu personal en vaga indefinida des del 17 d'octubre passat.
Segons explica Gálvez, el problema es va produir fa uns mesos quan els treballadors van decidir presentar una candidatura a delegat sindical i es van posar en contacte amb CCOO. “Just 48 hores abans d'obrir-se el període de presentació de llistes la companyia va acomiadar al company que es presentava”. La reacció dels treballadors va ser ràpida, van convocar vaga indefinida. Els motus són la readmissió de l'acomiadat, aconseguir el respecte de la direcció als treballadors i iniciar la negociació d'un conveni d'empresa.
La mediació oficial no va obtenir cap resultat, i la vaga va començar. Afecta a la majoria dels 30 treballadors de la societat. Només uns pocs queden al marge, en uns casos perquè són parents de la propietària i en altres perquè tenen problemàtiques que susciten la comprensió dels seus companys.
Pau Gàlvez explica que les condicions laborals dels treballadors d'A. J. Ruz són extremadament dures. “fan jornades de 10 a 14 hores, cosa que la setmana suposa sumar de mitjana fins a 68 hores de treball”. Els salaris no són tant generosos: un peó, segons CCOO cobra de salari base 712 euros al mes i un conductor pot arribar als 850, cosa que fa que amb plusos amb prou feines s'arribi als 1.000 euros en els casos millors.
El cas és que amb els serveis mínims fixats per la Generalitat, els treballadors teòricament en vaga han de fer unes 40 hores a la setmana per assumir la feina que suposen els esmentats treballs essencials, asseguren fonts sindicals. I tanmateix la vaga comença a notar-se en algunes poblacions.
La situació des de l'inici de l'aturada és força tensa perquè els vaguistes han acampat davant la seu de l'empresa. Al mateix temps, familiars de la propietària segueixen els equips que fan serveis essencials per denunciar-los a l'autoritat laboral si no compleixen.
D'acord amb el manifestat des de CCOO l'empresa té moltes de les concessions d'ajuntaments i entitats supramunicipals a comarques gironines en la recollida selectiva i viària (Begur, Regencós, Pals, Fontanilles, Gualta, Serra de Daró, Ullastret, Palau-sator, Torrent, Mont Ras, Vall-llobrega, La Bisbal, Corçà, La Pera, Rupià, Foixà, Parlavà, Ultramort, Verges, Colomers, Vilopriu, Garrigoles, Albons, La Tallada, Bellcaire, Ullà, Jafre, Riells i Viabrea, Sils, Vidreres), així com la gestió les deixalleries de Salt, Cassà, Palamós i Celrà). La feina l'obté guanyant concursos públics amb propostes econòmiques molt inferiors a les d’altres empreses. “I aquest avantatge competitiu s'aconsegueix no amb més mecanització si no amb l'explotació laboral més crua”, diu Pau. En el capítol d'actuacions d'altres temps els treballadors conten que un conductor va ser acomiadat després d'haver-se trencat una cama.
El campament dels vaguistes és un lloc de reunió d'altres companys seus d'empreses de neteja que se solidaritzen amb la seva protesta. Al mateix temps, des de CCOO es fan gestions davant els ajuntaments i entitats públiques que són les que contracten els serveis de l'empresa en vaga perquè facin reflexionar a la propietat, que fins al moment no ha volgut negociar cap punt.