Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Els voluntaris neguen que rebessin ordres de la Generalitat per preparar el 9-N

Rigau, Mas i Ortega, dilluns a la sortida del TSJC

Oriol Solé Altimira

Compàs d'espera al judici del 9-N fins als informes finals de les parts que es llegiran aquest divendres. La Fiscalia es ratificarà en demanar deu anys inhabilitació per Artur Mas i la seva defensa reclamarà l'absolució. Davant el tribunal han comparegut aquest dijous testimonis proposats per la defensa de l'exvicepresidenta Joana Ortega, majoritàriament voluntaris el 9-N, que han descrit un context de la votació festiu, democràtic i, respecte als fets que es jutgen, sense cap participació de la Generalitat després del veto del Constitucional a la votació.

Els quatre voluntaris que han declarat han explicat que no van rebre ordres o indicacions de funcionaris o càrrecs de la Generalitat per desenvolupar la votació, sinó que es van limitar a apuntar-se, abans de la suspensió del Constitucional, al web del 9-N impulsada pel Govern. Així mateix, han afirmat que els ordinadors, les paperetes i les urnes ja estaven en els espais de votació el 9-N, i que en cap document hi havia un segell de la Generalitat, en línia amb la defensa dels tres polítics, que sosté que després del veto del TC el Govern es va retirar per complet de l'organització de la consulta, quedant en mans dels voluntaris.

En el mateix sentit s'ha expressat Gemma Calvet, l'única testimoni vinculada a ERC –va ser diputada al Parlament la passada legislatura– que ha declarat al judici. “En cap moment vaig rebre cap indicació de la Generalitat”, ha afirmat.

Un cop han acabat els testimonis, ha estat el torn dels agents de la Guàrdia Civil encarregats de presentar la pericial. Han explicat que de l'anàlisi de la pàgina web del 9-N es desprèn que es van seguir pujant i modificant fitxers després de la suspensió del TC, en concret els dies 7, 9 i 12 de novembre i el 10 de desembre. També han indicat que el web del 9-N es podia esborrar en 48 hores, a diferència del que va declarar el número 2 de Joana Ortega, Joan Cañada, que va dir que eliminar-la era inviable.

La sessió ha brillat més per les anècdotes que per la rellevància dels testimonis. El fiscal, Emilio Sánchez Ulled, ha tornat a tirar d'ironia, i ha preguntat a una testimoni si en els espais de votació havia una mena de cens o una llista amb noms i cognoms dels potencials votants –“de Mas Gavarró a Sánchez Ulled”, ha bromejat. I en una pregunta que ha deixat sorpresos al tribunal i a les altres parts, l'advocat de l'acusació popular, exercida per Manos Limpias i dos sindicats policials, ha preguntat a un testimoni si una “organització de qualsevol tipus” li va dir a quin punt de votació havia de presentar-se per ser voluntari. “Si hagués estat un web falsa, ens l'haurien colat”, ha respost el testimoni.

El judici del 9-N arribarà aquest divendres al seu final. Cada part ha elevat a definitives les seves conclusions i llegirà els seus informes finals. La Fiscalia i l'acusació popular es ratificaran en demanar la inhabilitació dels tres polítics; les defenses seva absolució en una exposició que durarà diverses hores. Previsiblement, almenys Artur Mas farà servir el seu dret a l'últim torn de paraula, en una intervenció des del banc dels acusats que, igual que dilluns, combinarà el discurs polític amb l'al·legat absolutori.

Etiquetas
stats